Εκπρόσωπος της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Αφρικής: Πολλές ομοιότητες μεταξύ Mandela-Öcalan

Εκπρόσωπος της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Αφρικής: Πολλές ομοιότητες μεταξύ Mandela-Öcalan

Ο εκπρόσωπος της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Αφρικής μίλησε για τις ομοιότητες μεταξύ της Νότιας Αφρικής κατά τη διάρκεια του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ με το σημερινό καθεστώς της Τουρκίας και την ανάγκη διεθνούς εκστρατείας για την απελευθέρωση του Öcalan.

 

Ο Lechesa Tsenoli, εκπρόσωπος της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθεί μια διεθνής εκστρατεία, παρόμοια με αυτή που κατά το παρελθόν είχε διεξαχθεί για τον Nelson Mandela, αυτή τη φορά για τον Öcalan.

Ο Tsenoli τόνισε ότι: «Καταφέραμε να σπάσουμε το σύστημα του απαρτχάιντ με την αλληλεγγύη που λάβαμε από όλο τον κόσμο. Οι επαναστάτες σε όλο τον κόσμο στάθηκαν στο πλευρό μας. Το να ενημερώσουμε ολόκληρο τον κόσμο για τον Öcalan, τον κουρδικό λαό και την πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής είναι σημαντικό.»

Ο εκπρόσωπος της νοτιοαφρικανικής Εθνικής Συνέλευσης μίλησε στην εφημερίδα Yeni Özgür Politika σχετικά με τις ομοιότητες μεταξύ της Νότιας Αφρικής κατά τη διάρκεια του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ και του σημερινού καθεστώτος της Τουρκίας και την ανάγκη διεθνούς εκστρατείας που να απαιτεί την ελευθερία του Öcalan.

Ο Tsenoli είπε ότι ολόκληρος ο κόσμος υπερασπίστηκε την ελευθερία του Μαντέλα, πράγμα πολύ σημαντικό, και άνοιξε πραγματικά τον δρόμο προς την τελική απελευθέρωση. Ο Τσενόλι τόνισε ότι τα πράγματα που έγιναν για τον Μαντέλα στο παρελθόν πρέπει να γίνουν για τον Öcalan σήμερα και ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των Κούρδων και του λαού της Νότιας Αφρικής.

 

Βλέπουμε ότι οι Κούρδοι βιώνουν πολλά από αυτά που έχουμε περάσει και εμείς

«Οι Κούρδοι βιώνουν τις ίδιες καταστάσεις που ζούσαν και οι δικοί μας άνθρωποι», δήλωσε ο Tsenoli, υπενθυμίζοντας τη δουλειά που έγινε κατά τη διάρκεια του αγώνα. «Η έναρξη της εκστρατείας μας σε όλο τον κόσμο ήταν πολύ σημαντική. Εργαστήκαμε σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες, με αυτή την έννοια. Ήθελαν να μας χωρίσουν από πράγματα όπως η εθνότητα και η φυλή στη δική μας χώρα. Δώσαμε στον κόσμο να καταλάβει ότι το κράτος του απαρτχάιντ εισάγει διακρίσεις. Αυτό έχει διαφορετικές πολιτικές διαστάσεις. Ήθελαν πραγματικά να εφαρμόσουν αυτό το ρατσιστικό σύστημα σε όλους τους τομείς της ζωής. Αλλά από την αρχή, η λύση σε αυτό ήταν να δημιουργηθεί μια οργάνωση. Το Αφρικανικό Εθνικό Συνέδριο θα γίνει 107 ετών του χρόνου. Αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του αποικιακού κράτους. Αλλά είχαμε μια εθνική οργή. Υπήρξε μια επανάσταση ενάντια στο αποικιακό σύστημα που μας αγνόησε. Αυτό είχε επίσης νομικές και οικονομικές διαστάσεις. Γι 'αυτόν τον λόγο, παρακολουθώντας την αντίσταση του κουρδικού λαού, πολλά πράγματα μας φαίνονται οικεία.»

 

Είχαμε αλληλεγγύη από όλο τον κόσμο

Ο Tsenoli πρόσθεσε: «Καταφέραμε να γκρεμίσουμε το σύστημα του απαρτχάιντ με την αλληλεγγύη του κόσμου. Λάβαμε στήριξη από όλο τον κόσμο. Οι επαναστάτες σε όλο τον κόσμο μας υπερασπίστηκαν»

Και συνέχισε: «Το να εξηγήσουμε το τι είναι ο Οτσαλάν, το τι βιώνει ο κουρδικός λαός και το ποια είναι η πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής σε ολόκληρο τον κόσμο είναι σημαντικό. Τι είδους μήνυμα στέλνει η Τουρκία κάτω από αυτές τις πιέσεις; Τι δείχνει το ότι κρατά τον Öcalan υπό απομόνωση; Ο κόσμος δεν πρέπει μόνο να παρακολουθεί και να παραμένει σιωπηλός. Όλοι γνωρίζουν την κατάσταση των Κούρδων, αλλά δεν κάνουν τίποτα».

 

Ο Μαντέλα είχε αρνηθεί το βραβείο Ατατούρκ

Ο Tsenoli δήλωσε ακόμη: «Η κοινοβουλευτική επιτροπή της Νοτίου Αφρικής προσφέρει υποστήριξη στο Κουρδιστάν με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό που γίνεται σε βάρος των Κούρδων είναι αντίθετο προς τους δικούς μας νόμους. Επομένως, υποστηρίζουμε αυτόν τον αγώνα.»

Επιπλέον, θυμήθηκε και ότι όταν ο Μαντέλα είχε αρνηθεί το Βραβείο Ατατούρκ που θέλησε να του απονείμει η Τουρκία, είχε πει «Αυτό δεν συμβαδίζει με τις αρχές μας».

«Εκείνοι που αντιτίθενται στη κρατική βία θα πρέπει επίσης να μιλήσουν και να πουν: "Δεν εγκρίνω τη βία κατά των Κούρδων που διεξάγει το κράτος στο όνομά μου, αυτό δεν με αντιπροσωπεύει". Έχουμε περάσει από αυτό και για αυτό υποστηρίζουμε τους Κούρδους»

Συνέχισε δίνωντας ένα παράδειγμα για τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης: «Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν ότι το ANC έστειλε στο εξωτερικό τον Oliver Tambo, συναγωνιστή του Μαντέλα, για να οργανώσει τη διεθνή αλληλεγγύη. Ταξίδεψε σε όλες τις ηπείρους για να εξασφαλίσει υποστήριξη για τον αγώνα μας. Δεν ανέπτυξαν σχέσεις με τις κυβερνήσεις. Μπορεί βέβαια να συναντήθηκαν με βουλευτές, αλλά κυρίως ήρθαν σε επαφή με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καλλιτέχνες, διανοούμενους και προσωπικότητες. Η εκστρατεία "Free Mandela" ξεκίνησε στη Βρετανία. Ήταν η μεγαλύτερη δράση που διεξήχθη στο εξωτερικό ενάντια στο καθεστώς του απαρτχάιντ».

 

Οι άνθρωποι μπορούν να κινητοποιήσουν τις κυβερνήσεις

Οι άνθρωποι ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να δείξουν ευαισθησία, δήλωσε ο Tsenoli και πρόσθεσε: «Οι σύντροφοί μας πήγαν στην Αμερική. Εκείνη την εποχή, μισούσαμε τα πάντα σχετικά με την Αμερική. Ωστόσο, οι σύντροφοί μας πήγαν εκεί και μίλησαν με το κοινό και τους ακτιβιστές και κινητοποίησαν τον αμερικανικό λαό για μας. Η κοινωνία κατηγορηματικά δήλωσε στις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών ότι "οι πολιτικές σας είναι λάθος" και τις ώθησαν να υποστηρίξουν την εκστρατεία Free Mandela. Η πίεση και η ευαισθησία των ανθρώπων ήταν καθοριστικής σημασίας για την κινητοποίηση των κυβερνήσεων».

«Για παράδειγμα», υπενθύμισε o Tsenoli, «ένας από τα ανώτερα στελέχη του ANC συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Olof Palme. Ο Palme του είπε: «Είμαστε η κυβέρνηση, για να σας υποστηρίξουμε, πρώτα να πάτε στον λαό μας και να κερδίσετε την υποστήριξή του. Με αυτόν τον τρόπο, όταν οι Σουηδοί είναι μαζί σας, θα ήταν ευκολότερο για μας να σας βοηθήσουμε.»

«Πράγματι, κερδίσαμε τις καρδιές του σουηδικού λαού. Και μετά από αυτό, ως αποτέλεσμα, το σουηδικό κράτος υποστήριξε το σκοπό μας. Προσφέρε υλική και πνευματική υποστήριξη. Ο σουηδικός λαός συναντήθηκε με τους αντιπροσώπους του και πίεσε για υποστήριξη· και αυτό συνέβη. "