Συνέντευξη τύπου της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας για τις τελευταίες εξελίξεις

Συνέντευξη τύπου της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας για τις τελευταίες εξελίξεις

Την Πέμπτη 19/10/2017 έλαβε χώρα στα γραφεία της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του Κόμματος Δημοκρατικής  Ένωσης (PYD), στη Χαριλάου Τρικούπη, συνέντευξη τύπου με αφορμή την απελευθέρωση της πόλης της Raqqa από την ISIS.

Ο επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας Δρ. Iebrahem Muslem μίλησε μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ, καθώς και σε μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, χαιρετίζοντας τη νίκη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) έναντι στους τζιχαντιστές . Όπως τόνισε ο κ. Μουσλεμ, η Raqqa αποτελούσε την de facto «πρωτεύουσα»  του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, καθώς και το κέντρο σχεδιασμού των πολεμικών του επιχειρήσεων στη Συρία, αλλά και των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη. Η εκδίωξη των τζιχαντιστών από την πόλη συνιστά  ένα καίριο πλήγμα στην ισχύ και τη γενικότερη δυνατότητα δράσης τους στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Συρίας, αποτελώντας  έτσι ένα σημαντικό βήμα προς  την οριστική ήττα των τρομοκρατών. «Αυτοί οι εγκληματίες είχαν μετατρέψει την κεντρική πλατεία της Raqqa, όπου και εγώ ο ίδιος  είχα περάσει τα παιδικά μου χρόνια, σε μια πλατεία  τρόμου και δημοσίων εκτελέσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κούρδος αντιπρόσωπος, «τώρα όμως με τη νίκη μας ο εφιάλτης πέρασε και η ίδια αυτή πλατεία θα μετατραπεί και πάλι σε πηγή χαράς, καθώς  και σε σύμβολο της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών ενάντια στον σκοταδισμό». 

Ο κ. Μουσλέμ υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο των Κουρδικών δυνάμεων του YPG και του YPJ στον αγώνα ενάντια στην ISIS, ενώ ξεχωριστή σημασία έδωσε στην συμμετοχή των γυναικών, στις οποίες και αφιερώνεται η απελευθέρωση της πόλης. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην κατάσταση του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη  Αμπντουλάχ Οτσαλάν (Άπο). Ο κ. Μουσλέμ κατήγγειλε το καθεστώς της  Άγκυρας , το οποίο κρατά τον Οτσαλάν έγκλειστο στη νήσο Ιμραλί σε συνθήκες  πλήρους απομόνωσης. Ανεπιβεβαίωτες, πλην ιδιαίτερα ανησυχητικές, πληροφορίες σχετικά με την υγεία του  Άπο έχουν προκαλέσει τον έντονο εκνευρισμό της Κουρδικής κοινότητας και το αίτημα για την άμεση απελευθέρωσή του είναι επίκαιρο και επιτακτικό όσο ποτέ.

Τέλος ο κ. Μουσλέμ , απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επανέλαβε την πάγια θέση του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης για εξεύρεση ειρηνικής  λύσης στο Συριακό ζήτημα, η οποία και θα επιτευχθεί μέσα στα πλαίσια μιας Ομοσπονδίας  που θα προάγει την ελευθερία και την δημοκρατική συνεργασία όλων των λαών της χώρας

 

Φωτογραφία: Μιχάλης Καραγιάννης

Η σημερινή πορεία για τη Rojava
Η σημερινή πορεία για τη Rojava

Δυναμική ήταν η σημερινή διαδήλωση συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό της ...

Πορεία για τη Rojava!
Πορεία για τη Rojava!

Οι Κούρδοι της Αθήνας καλούν σε πορεία διαμαρτυρίας υπέρ του δοκιμαζόμενου λαού ...

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Rojava: η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Διοίκησης
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Rojava: ...

Έκκληση προς την κοινή γνώμη και όλους τους ελεύθερους πολίτες:


Εκ μέρους του ...

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ROJAVA!
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ...

Η Rojava βρίσκεται, για μία ακόμη φορά, σε μεγάλο κίνδυνο. Η Τουρκία πρόκειται ...

Απεργία πείνας για τον Ocalan
Απεργία πείνας για τον Ocalan

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν οργάνωσε και πραγματοποιεί στα Προπύλαια ...