Ψήφισμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Κουρδικό Λαό

Ψήφισμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Κουρδικό Λαό

Σύνοδος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Βαρκελώνη, 25-26 Νοεμβρίου 2017

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΛΑΟ

 

«Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, έχουν καταντήσει ρουτίνα και κανονικότητα. Το ιρανικό καθεστώς δεν λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς συμβάσεις, σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει και να υπενθυμίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στο ιρανικό καθεστώς, όσο το δυνατόν συχνότερα.

 Το ιρανικό καθεστώς δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, σε ό,τι αφορά στον ίδιο του τον λαό. Στην περίπτωση του πολύ ισχυρού σεισμού, πριν από δύο εβδομάδες, δεν επέτρεψε καν στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους πληγέντες. Από τη στιγμή που το ιρανικό καθεστώς δεν προσφέρει αυτοβούλως τη βοήθειά του στον κουρδικό λαό, χρειάζεται να βοηθήσει η διεθνής κοινότητα τον κουρδικό λαό στην ανοικοδόμηση των σπιτιών του και την ανάκαμψη μετά την καταστροφή.

H κουρδική υπόθεση στο Ιράν αξίζει την ευκαιρία ειρηνικών διαπραγματεύσεων, αλλά, δυστυχώς, επί του παρόντος το ιρανικό καθεστώς δεν είναι έτοιμο ή σε θέση να τις πραγματοποιήσει.

Για το Ιρακινό Κουρδιστάν, η Σοσιαλιστική Διεθνής υποστηρίζει την εφαρμογή του ιρακινού συντάγματος και τον τερματισμό κάθε είδους βίας εναντίον του κουρδικού λαού. Καταδικάζει τα στρατιωτικά μέτρα, που έλαβε η ιρακινή κυβέρνηση στην περιοχή του Κουρδιστάν, τα οποία και παραβιάζουν το ιρακινό σύνταγμα. Καλούμε την κυβέρνηση του Ιράκ να εφαρμόσει μια ειρηνική λύση και να μοιραστεί την εξουσία με τους Κούρδους, επιτρέποντάς τους να κυβερνήσουν στο Ιράκ σύμφωνα με το πλαίσιο του ιρακινού συντάγματος και να ξεκινήσει άνευ προυποθέσεων διαπραγματεύσεις με την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG). Καλούμε, επίσης, την ιρακινή κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα του κουρδικού λαού στις αμφισβητούμενες περιοχές και να αποσύρει από εκεί τις πολιτοφυλακές.

Για την Συρία, χαιρετίζουμε την απελευθέρωση από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις  (SDF) και τον διεθνή συνασπισμό, της Ράκκα, της αποκαλούμενης και πρωτεύουσας των τρομοκρατών της ISIS. Eπαναλαμβάνουμε ότι η μόνη λύση στο Συριακό Ζήτημα είναι η πολιτική λύση, με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών αντιπροσώπων του συριακού λαού, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των αντιπροσώπων του κουρδικού λαού. Με τελικό στόχο της όλης διαδικασίας τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δημοκρατικής Συρίας, που θα προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ελευθερία. 

Στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να επιτρέψει την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και τους δημοσιογράφους. Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει στη διαδικασία εξεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης για το Κουρδικό Ζήτημα.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής υποστηρίζει την επανενεργοποίηση της Επιτροπής της για το Κουρδικό Ζήτημα και τη διεξαγωγή μιας συνάντησης στο Ιρακινό Κουρδιστάν, που θα εστιάσει στην κουρδική υπόθεση και θα δημιουργήσει αρμονία μεταξύ των κουρδικών μελών της Διεθνούς.»

 

Στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εκ μέρους του PYD συμμετείχε ο επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, κ. Iebrahem Muslem

 

Έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια από το Bolzano της Ιταλίας φτάνει στη Shehba
Έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια από το ...

Η Αυτόνομη Επαρχία του Μπολζάνο ενέκρινε και τελικά διέθεσε 40.000 ευρώ ως ...

Το τέλος του κόσμου θα ξεκινήσει εδώ στο Manbij
Το τέλος του κόσμου θα ξεκινήσει εδώ ...

Περίπου έξι μίλια βόρεια της συριακής πόλης Manbij, βρίσκεται η πόλη Dadat, ...

Παγκόσμια ημέρα δράσης εναντίον της τουρκικής κατοχής στο Κουρδιστάν
Παγκόσμια ημέρα δράσης εναντίον της ...

Νέο κάλεσμα για δράση ενάντια στην τουρκική κατοχή του Κουρδιστάν, από ...

Όλο και περισσότερες ιταλικές πόλεις ανακηρύσσουν επίτιμο δημότη τους τον Ocalan!
Όλο και περισσότερες ιταλικές πόλεις ...

Ο Κουρδός ηγέτης Abdullah Öcalan έφτασε στην Ιταλία στις 14 Νοεμβρίου 1998.

...

Κινδυνος για την υγεία του λαού του Αφρίν
Κινδυνος για την υγεία του λαού του ...

 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια ...