Ψήφισμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Κουρδικό Λαό

Ψήφισμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Κουρδικό Λαό

Σύνοδος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Βαρκελώνη, 25-26 Νοεμβρίου 2017

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΛΑΟ

 

«Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, έχουν καταντήσει ρουτίνα και κανονικότητα. Το ιρανικό καθεστώς δεν λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς συμβάσεις, σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει και να υπενθυμίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στο ιρανικό καθεστώς, όσο το δυνατόν συχνότερα.

 Το ιρανικό καθεστώς δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, σε ό,τι αφορά στον ίδιο του τον λαό. Στην περίπτωση του πολύ ισχυρού σεισμού, πριν από δύο εβδομάδες, δεν επέτρεψε καν στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους πληγέντες. Από τη στιγμή που το ιρανικό καθεστώς δεν προσφέρει αυτοβούλως τη βοήθειά του στον κουρδικό λαό, χρειάζεται να βοηθήσει η διεθνής κοινότητα τον κουρδικό λαό στην ανοικοδόμηση των σπιτιών του και την ανάκαμψη μετά την καταστροφή.

H κουρδική υπόθεση στο Ιράν αξίζει την ευκαιρία ειρηνικών διαπραγματεύσεων, αλλά, δυστυχώς, επί του παρόντος το ιρανικό καθεστώς δεν είναι έτοιμο ή σε θέση να τις πραγματοποιήσει.

Για το Ιρακινό Κουρδιστάν, η Σοσιαλιστική Διεθνής υποστηρίζει την εφαρμογή του ιρακινού συντάγματος και τον τερματισμό κάθε είδους βίας εναντίον του κουρδικού λαού. Καταδικάζει τα στρατιωτικά μέτρα, που έλαβε η ιρακινή κυβέρνηση στην περιοχή του Κουρδιστάν, τα οποία και παραβιάζουν το ιρακινό σύνταγμα. Καλούμε την κυβέρνηση του Ιράκ να εφαρμόσει μια ειρηνική λύση και να μοιραστεί την εξουσία με τους Κούρδους, επιτρέποντάς τους να κυβερνήσουν στο Ιράκ σύμφωνα με το πλαίσιο του ιρακινού συντάγματος και να ξεκινήσει άνευ προυποθέσεων διαπραγματεύσεις με την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG). Καλούμε, επίσης, την ιρακινή κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα του κουρδικού λαού στις αμφισβητούμενες περιοχές και να αποσύρει από εκεί τις πολιτοφυλακές.

Για την Συρία, χαιρετίζουμε την απελευθέρωση από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις  (SDF) και τον διεθνή συνασπισμό, της Ράκκα, της αποκαλούμενης και πρωτεύουσας των τρομοκρατών της ISIS. Eπαναλαμβάνουμε ότι η μόνη λύση στο Συριακό Ζήτημα είναι η πολιτική λύση, με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών αντιπροσώπων του συριακού λαού, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των αντιπροσώπων του κουρδικού λαού. Με τελικό στόχο της όλης διαδικασίας τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δημοκρατικής Συρίας, που θα προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ελευθερία. 

Στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να επιτρέψει την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και τους δημοσιογράφους. Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει στη διαδικασία εξεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης για το Κουρδικό Ζήτημα.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής υποστηρίζει την επανενεργοποίηση της Επιτροπής της για το Κουρδικό Ζήτημα και τη διεξαγωγή μιας συνάντησης στο Ιρακινό Κουρδιστάν, που θα εστιάσει στην κουρδική υπόθεση και θα δημιουργήσει αρμονία μεταξύ των κουρδικών μελών της Διεθνούς.»

 

Στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εκ μέρους του PYD συμμετείχε ο επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, κ. Iebrahem Muslem

 

Η σημερινή πορεία για τη Rojava
Η σημερινή πορεία για τη Rojava

Δυναμική ήταν η σημερινή διαδήλωση συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό της ...

Πορεία για τη Rojava!
Πορεία για τη Rojava!

Οι Κούρδοι της Αθήνας καλούν σε πορεία διαμαρτυρίας υπέρ του δοκιμαζόμενου λαού ...

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Rojava: η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Διοίκησης
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Rojava: ...

Έκκληση προς την κοινή γνώμη και όλους τους ελεύθερους πολίτες:


Εκ μέρους του ...

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ROJAVA!
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ...

Η Rojava βρίσκεται, για μία ακόμη φορά, σε μεγάλο κίνδυνο. Η Τουρκία πρόκειται ...

Απεργία πείνας για τον Ocalan
Απεργία πείνας για τον Ocalan

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν οργάνωσε και πραγματοποιεί στα Προπύλαια ...