Γιορτή για τα 14 χρόνια από την ίδρυση του PYD

Γιορτή για τα 14 χρόνια από την ίδρυση του PYD

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, 21 Σεπτεμβρίου, στον κινηματογράφο Αλκυονίς, με αφορμή την επέτειο των 14 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του PYD στην Ελλάδα, Iebrahem Muslem, ο εκπρόσωπος του Σύριζα, Θανάσης Κούρτης, η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Ελένη Μαρτσούκα, ο πρόεδρος της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Νάντια Βαλαβάνη, ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PUK), Rawa Babani και ο Αντώνης Μαρκόπουλος, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αλληλεγγύης με τη Ροζάβα.

Στην εκδήλωση χόρεψε η Χορευτική Ομάδα Προσφύγων Λαυρίου, ενώ το πρόγραμμα συμπληρώθηκε με μουσική από το μικρό μουσικό σύνολο της Σχολής Τέττιξ.

Το κείμενο που διαβάστηκε εκ μέρους της αντιπροσωπείας του PYD στην Ελλάδα:

«Τα αρχικά PYD (Partiya Yekîtiya Demokrat) σημαίνουν Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης. Το PYD ιδρύθηκε το 2003, στη Βόρεια Συρία, στην περιοχή, δηλαδή, όπου επικρατεί το κουρδικό στοιχείο, και που στα κουρδικά λέγεται Rojava (Δύση). 

 Το PYD πρεσβεύει μια κοινωνία με ισότητα, δικαιοσύνη, ισότητα των φύλων, πλουραλισμό και ελευθερία των ιδεών. Έχει υιοθετήσει το Σύστημα Δημοκρατικής Ομοσπονδίας ως την κυρίαρχη ιδεολογία του, εμπνεόμενο από τη φιλοσοφία του ηγέτη του κουρδικού λαού, Abdullah Ocalan. Το κόμμα μας διεκδικεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της αυτοδιάθεσης για κάθε εθνική και θρησκευτική ομάδα στη Συρία. 

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το Γενάρη του 2014, στην περιοχή της Rojava ανακηρύχτηκε μια αυτόνομη δομή, χωρισμένη αρχικά σε τρία και πιο πρόσφατα σε τέσσερα καντόνια. Η Rojava έχει το δικό της Σύνταγμα, το οποίο συντάχτηκε από τους Κούρδους κατοίκους, μαζί με τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες στην περιοχή (Άραβες, Τουρκμένιους, Ασσύριους, Αρμένιους, Χριστιανούς). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στους λαούς που κατοικούν στη Rojava.

Σκοπός μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη με τις γειτονικές εθνότητες, με αμοιβαία αναγνώριση και αλληλοσεβασμό, κάτι που έχει επιτευχθεί στις περιοχές μας όπου ήδη ζουν ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν κουρδική καταγωγή, όπως Άραβες και Ασσύριοι. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ακόμη τη δυνατότητα εκπροσώπησης στα όργανα λήψης αποφάσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται, σε όλα τα όργανα της διοίκησης, ένα μίνιμουμ συμμετοχής για κάθε εθνότητα. 

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και σε ό,τι αφορά τα φύλα. Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο πυλώνα του προγράμματος του κόμματός μας. Κάθε δομή στη Rojava, όπως και το ίδιο το PYD, έχει απαραίτητα δύο Προέδρους, μια γυναίκα και έναν άντρα. Κάθε φύλο θα πρέπει να συμμετέχει στη διοίκηση με μια εκπροσώπηση τουλάχιστον 40%. Η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, στην εργασία, στην άμυνα και γενικά σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής εξασφαλίζεται και ενθαρρύνεται. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι θεσμοθετημένα. Για εμάς, η πραγματική ελευθερία των γυναικών είναι αναγκαία συνθήκη για την ελευθερία του λαού μας γενικότερα. Η κοινωνία δεν μπορεί να είναι ελεύθερη, παρά μόνο αν οι γυναίκες είναι ελεύθερες.

Αυτές τις αξίες πρεσβεύει το κόμμα μας και ο λαός μας τόσο για την περιοχή μας, τη Rojava, όσο και για ολόκληρη τη Συρία. Το μοντέλο μας, το οποίο ήδη κάνει τα πρώτα του βήματα υπό τη μορφή της Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας, είναι το μόνο από όσα έχουν προταθεί ως τώρα το οποίο μπορεί να δώσει μια βιώσιμη λύση στη συριακή κρίση, με σεβασμό σε όλες τις εθνότητες που αποτελούν το εθνικό μωσαικό της χώρας. 

Σας ευχαριστούμε που είστε σήμερα μαζί μας και που στηρίζετε τον αγώνα μας για ένα καλύτερο μέλλον για το λαό μας και για ολόκληρη τη Συρία!»

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Τα είκοσι χρόνια αντίστασης ενός φυλακισμένου
Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Τα είκοσι χρόνια ...

Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019, Πλατεία Συντάγματος, ώρα 21.00'

Μια ολονυχτία για ...

Η δήλωση της Ντιλάν για την προδοσία
Η δήλωση της Ντιλάν για την προδοσία

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Ντοκουμέντο: Η δήλωση της ...

Έκτακτο: η Λεϋλά Γκιουβέν εισήχθη στο νοσοκομείο!
Έκτακτο: η Λεϋλά Γκιουβέν εισήχθη στο ...

Η βουλευτής του HDP Leyla Guven, που βρίσκεται σε απεργία πείνας ενάντια στην ...

Μια ολονυχτία για τον Οτζαλάν
Μια ολονυχτία για τον Οτζαλάν

1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

ΜΙΑ ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

 

Την ...

Ποιος είναι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν
Ποιος είναι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

 

Πριν είκοσι χρόνια, ένας ...