Δήλωση της Αυτοδιοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας για τους κρατούμενους τρομοκράτες

26 Μαρτίου 2019

Δήλωση προς την κοινή γνώμη

 

Τα τελευταία χρόνια, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), οι Λαϊκές Μονάδες Άμυνας (YPG) και οι Γυναικείες Μονάδες Άμυνας (YPJ) ηγήθηκαν ενός πολέμου εναντίον τρομοκρατών πολιτοφυλακών με διάφορα ονόματα. Οι τελευταίες μάχες έλαβαν χώρα στο Bagoz (που αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο της εξτρεμιστικής οργάνωσης της ISIS). Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας ανακοίνωσαν επίσημα τη νίκη στις 23 Μαρτίου 2019.

Όλες οι συνιστώσες του λαού μας έχουν αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας και έχουν κάνει μεγάλες θυσίες για λογαριασμό της ανθρωπότητας στο σύνολό της και ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου. Πάνω από 11.000 μαχητές μας, άντρες και γυναίκες, έπεσαν στο πεδίο της μάχης και περισσότεροι από 21.000 τραυματίστηκαν, με εκατοντάδες εξ'αυτών να έχουν πλέον μόνιμη αναπηρία.

Η τρομοκρατική οργάνωση της ISIS αποτελούσε μια σοβαρή απειλή για τη Συρία, την ευρύτερη περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές περιοχές που βρισκόντουσαν υπό τον έλεγχό της καταστράφηκαν και χιλιάδες πολίτες σκοτώθηκαν στις περιοχές μας, ή ακόμη και στην Ευρώπη και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το ISIS διέπραξε πολλά εγκλήματα, δολοφονίες, βασανιστήρια, απαγωγές, βιασμούς, στρατολόγηση παιδιών, τρομοκράτηση αθώων πολιτών, καθώς και την εξάπλωση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.

Αξιωματούχοι της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας έχουν απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της για τα μέλη των τρομοκρατικών ομάδων που κρατούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας της Αυτόνομης Διοίκησης, και συγκεκριμένα στις χώρες των οποίων υπήκοοι είναι μεταξύ των κρατουμένων, και ζητούν από τις χώρες αυτές να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία απάντηση ή πρωτοβουλία σε αυτό το θέμα.
 
Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να συστήσει ειδικό διεθνές δικαστήριο για τη δίωξη των τρομοκρατών της ISIS στη Βόρειο και Ανατολική Συρία προκειμένου να διεξαγάγει δίκαιες δίκες, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο και στις συμφωνίες και τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αρμοδιότητα ανήκει στα δικαστήρια της περιοχής όπου έλαβαν χώρα τα αδικήματα και, κατά δεύτερον, σε αυτά στον τόπο συλλήψεως του δράστη.

Καλούμε επίσης τη διεθνή κοινότητα, ιδίως τις χώρες των οποίων οι πολίτες κρατούνται στις περιοχές μας ως μέλη της ISIS, να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν τη σύσταση του δικαστηρίου και να εξασφαλίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό από κάθε άποψη, συμπεριλαμβανομένων των νομικών και υλικοτεχνικών.
 
Ain Issa
25 Μαρτίου 2019
Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564