Aldar Xelil: Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να απελευθερώσουμε το Αφρίν

6 Απριλίου 2019

Ο Aldar Xelil (ηγέτης των Κούρδων της Συρίας και εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων του TEV-DEM) δηλώνει ότι οι κουρδικές δυνάμεις δεν βασίζονται σε εξωτερικές δυνάμεις για την προστασία τους.

 

* Κεντρική φωτογραφία άρθρου (US Army / Master Sgt. Mark Burrell): Εκπαιδευόμενες του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Manbij, κατά την εκπαίδευσή τους στο Sanaa Training Center στη βορειοδυτική Συρία, 21 Φεβρουαρίου 2017.

 

 

Αφού επέστρεψε από την πρώτη γραμμή της τελικής μάχης εναντίον του χαλιφάτου του ISIS στο Baghuz στην ανατολική Συρία, ο Jared Szuba συναντήθηκε με τον ανώτερο αξιωματούχο εξωτερικών υποθέσεων του TEV-DEM, Aldar Xelil, στο Qamishli, στα σύνορα με την Τουρκία. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το The Defense Post, ο Xelil περιέγραψε το επόμενο βήμα για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και το πολυεθνικό πολιτικό σχέδιο της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας στην περιοχή που οι Κούρδοι αποκαλούν Rojava (δηλαδή «Δύση»).

Τα εμπόδια μπροστά τους είναι μεγάλα. Οι ηγέτες της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας ζητούν μια θέση στο τραπέζι στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση του πολιτικού τους σχεδίου. Ζητούν οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις να βοηθήσουν στη διατήρηση της ασφάλειας στην εύθραυστη περιοχή και να αποτρέψουν μια πιθανή επίθεση υπό την ηγεσία της Τουρκίας, την οποία φοβούνται ότι θα προκαλέσουν Ισλαμιστές μαχητές. Τέλος, ελπίζουν σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων με το καθεστώς Assad, με την οποία να αναγνωρίζεται επισήμως η αυτονομία τους και η οποία θα οδηγήσει σε μία πολιτικά αποκεντρωμένη και δημοκρατική Συρία. Μέχρι στιγμής, η διεθνής κοινότητα δεν τους έχει προσφέρει καμία υπόσχεση.

 

Aldar Xelil

Ο Aldar Xelil

 

TDP: Η τελευταία φορά που μιλήσαμε ήταν λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση για την προγραμματισμένη αμερικανική απόσυρση. Μπορείτε να μας πείτε πώς έχει αλλάξει η κατάσταση έκτοτε;

AX: Εσωτερικά, δεν έχουν αλλάξει πολλά. Συνεχίσαμε τη μάχη για να νικήσουμε την ISIS και συνεχίζουμε να ζητάμε ό,τι έχουμε ζητήσει από το 2011 μέχρι σήμερα, δηλαδή την ανάγκη μιας ειρηνικής πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης και της συριακής κατάστασης εν γένει. Συνεχίσαμε την επικοινωνία μας με τους Ρώσους για να τους πείσουμε να πιέσουν τη Δαμασκό να δεχτεί το διάλογο. Επιπλέον, συνεχίσαμε την ανάπτυξη του αυτόνομου συστήματος διοίκησης και την οργάνωση των συμβουλίων.

Το άλλο πράγμα είναι ότι θεσπίζουμε μέτρα για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης επέμβασης εκ μέρους της Τουρκίας. Ο ρόλος της Τουρκίας είναι πάντα αρνητικός, ακόμη και αν δεν πραγματοποιήσουν μια τέτοια επίθεση, ακόμη και αν οι Αμερικανοί δεν αποσυρθούν, αισθανόμαστε πάντα την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου που θέτει ο Ερντογάν στην περιοχή μας. Όλα τα υπόλοιπα θέματα παρέμειναν τα ίδια -ο ρυθμός εργασίας έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα όσον αφορά τα πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα σε σχέση με κάθε πιθανή επίθεση.

Είμαστε αφοσιωμένοι. Τα γεγονότα μάς αναγκάζουν να υιοθετούμε πάντα τα δικά μας μέτρα. Δηλαδή, δεν θα εξαρτηθούμε από μια εξωτερική δύναμη να έρθει και να μας σώσει. Πρέπει να στηριχτούμε στον εαυτό μας και να λάβουμε τις δικές μας προφυλάξεις.

Στο επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων, η δέσμευσή μας συνεχίστηκε όπως και προηγουμένως με τα αραβικά έθνη, με τα ευρωπαϊκά έθνη, με την Αμερική, με στόχο να φτάσουμε σε μια φόρμουλα στην οποία η βόρεια Συρία θα προστατευθεί από την Τουρκία.

 

Έχει κάποια ομάδα προσφέρει βοήθεια, για παράδειγμα να βοηθήσει στην υπεράσπιση των συνόρων; Οι Αμερικανοί συζητούν μια "ασφαλή ζώνη" με την Τουρκία. Υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα αυτό; Περιμένετε ακόμα τους Ευρωπαίους;

Πρώτον, το θέμα μιας ασφαλούς ζώνης βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση. Το θέμα εξακολουθεί να μην έχει επιλυθεί. Ο κ. James Jeffrey εξακολουθεί να επικοινωνεί με τους Τούρκους και, ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε τι τους διαβιβάζει σχετικά με το αποτέλεσμα.

Αλλά όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς, προσπαθεί να βρει μια φόρμουλα, με την οποία να συμφωνούμε, για μια τοπική δύναμη που θα αποτελείται από ανθρώπους της περιοχής, όχι όμως τη YPG ή τη YPJ. Φυσικά, το YPG είναι επίσης της περιοχής, αλλά [μια συνοριακή δύναμη] έξω από το YPG και YPJ και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Μια τοπική δύναμη θα ακολουθήσει.

Αλλά μια τέτοια φόρμουλα αποτελεί ένα αρχικό σχέδιο για τις συζητήσεις. Νομίζω ότι τις επόμενες μέρες, θα υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ ημών και του κ. Jeffrey, μετά από την οποία θα κατανοήσουμε καλύτερα το ζήτημα.

YPG fighters on Mount Baghuz, Syria

Φωτογραφία (Jared Szuba για το The Defense Post): Μαχητές της YPG στο βουνό του Baghuz, παρακολουθώντας την απόρυρση των αμάχων της ISIS

 

Έπομένως, ο Jeffrey αναζητεί τοπικές δυνάμεις για τη ζώνη των συνόρων εκτός των YPG / J. Έχει προτείνει κάποια συγκεκριμένη δύναμη γι 'αυτή τη ζώνη;

Όχι. Το ζήτημα περιστρέφεται γύρω από μια δύναμη προστασίας των συνόρων. Φυσικά, η δύναμη προστασίας των συνόρων δεν θα είναι η YPG. Η δύναμη προστασίας των συνόρων θα αποτελείται από άτομα της περιοχής. Εάν υπάρξει συμφωνία σχετικά με αυτό το θέμα, τότε μπορούμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες. Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί η δύναμη προστασίας των συνόρων.

 

Ακούσαμε κάτι για τις δυνάμεις του Ahmed Jarba, ενδεχομένως ...

Οχι.

 

Δεν είναι αλήθεια, ή όχι ...;

Αδύνατον.

 

Γιατί δεν είναι δυνατόν;

Πρώτον, ο Jarba δεν έχει τις δυνάμεις. Δεύτερον, για εκείνους που απελευθέρωσαν και διοίκησαν αυτήν την περιοχή, ο Jarba δεν έχει θέση σε αυτό το έργο. Από πού προέκυψε αυτό; Δεν είναι δυνατό. Και επίσης, νομίζω, η Τουρκία δεν θα συμφωνήσει με αυτό. Ο Jarba δεν είναι μέρος αυτού του έργου.

 

Ακούσαμε μια αναφορά πριν από μερικούς μήνες ότι οι Πεσμεργκά της Rojava ήταν μια άλλη πιθανή δύναμη που προτάθηκε για τα σύνορα.

Οι Πεσμεργκά (ΣτΜ: Peshmerga ονομάζονται οι στρατιωτικές δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν) στη Rojava αποτελούν κόκκινη γραμμή για εμάς, δεν τους δεχόμαστε.

 

Για πολιτικούς λόγους;

Επειδή τους εκπαιδεύει η Τουρκία. Έλαβαν την εκπαίδευσή τους από Τούρκους αξιωματικούς. Πώς μπορούμε να τους εμπιστευθούμε, λοιπόν; Δεν τους εμπιστευόμαστε.

Αν πάμε πίσω στην περίοδο 2015-2017, θα δείτε ένα σημαντικό λόγο. Οι Peshmerga στο Κουρδιστάν (ΣτΜ: εννοεί στο ιρακινό Κουρδιστάν), όταν διαπραγματεύονταν τον προϋπολογισμό τους με τη Βαγδάτη, δεν πληρώνονταν, η μισθοδοσία τους είχε διακοπεί. Όμως, οι μισθοί των Peshmerga της Rojava δεν είχαν διακοπεί ούτε για ένα μήνα, οι μισθοί τους παρέχονταν πάντα εγκαίρως, χωρίς ούτε μια μέρα καθυστέρηση. Γιατί; Επειδή οι μισθοί τους δεν ερχόνταν από το Κουρδιστάν ή τη Βαγδάτη -έρχονταν από την Τουρκία. Γι 'αυτό δεν είχαν διακοπεί. Είναι μια δύναμη εκπαιδευμένη από Τούρκους αξιωματικούς και οι μισθοί τους προέρχονται από την Τουρκία. Δεν μπορούμε να τους εμπιστευθούμε.

Πρώτον, η θέση τους είναι αντίθετη με το σχέδιο (ΣτΜ: την αυτοδιοίκηση της Rojava). Έτσι δεν θα προστατεύσουν ποτέ το έργο μας, επειδή δεν το πιστεύουν στη βάση του. Και τώρα δηλώνουν ότι: «Δεν θέλουμε αυτό το σχέδιο, δεν το αποδεχόμαστε». Πώς μπορούν να έρθουν και να προστατεύσουν την περιοχή;

 

Πείτε μας για το έργο της διοίκησής σας. Πώς είναι (ΣτΜ: οι Peshmerga) οι ενάντιοι σε αυτό; Το πολιτικό σχέδιο εδώ στην Rojava [βόρεια Συρία].

Δεν έχουν συγκεκριμένο όραμα. Αντιτίθενται στο σχέδιό μας, αλλά όχι επειδή έχουν κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό όραμα. Η θέση τους εξαρτάται από τη θέση της Τουρκίας. Αν αλλάξει ο Ερντογάν, τότε και αυτοί θα αλλάξουν. Ακόμη και οι καθημερινοί άνθρωποι, όταν προσφέρουν κάτι, προσφέρουν μια εναλλακτική λύση. Αυτοι [οι Rojava Peshmerga] προσφέρουν, αλλά δεν έχουν μια εναλλακτική λύση. Προσφέρουν επειδή προσφέρει ο Ερντογάν. Αυτος είναι ο λόγος.

Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε ένα δημοκρατικό σχέδιο. Όλες οι χώρες συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Είτε θα πετύχει αυτό το σχέδιο, είτε θα πετύχει το σχέδιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, των Ισλαμιστών. Και αν οι Ισλαμιστές επιτύχουν, αυτό θα δημιουργήσει εύφορο έδαφος για την άνοδο και την ανάπτυξη της ISIS.

Εάν ανοίξει ο δρόμος για να καταφέρει η Τουρκία ένα χτύπημα ενάντια σε αυτό το σχέδιο, θα αποτελέσει ένα πλήγμα για το δημοκρατικό πείραμα. Και αυτό θα ανοίξει με τη σειρά του το δρόμο για την εξάπλωση των ιδεολογιών της Αδελφότητας και του (συριακού) καθεστώτος. Και η ενίσχυση μιας από αυτές τις δύο παρατάξεις δεν είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων.

Ένα άλλο θέμα είναι αυτό των υποστηρικτών της ISIS. Σήμερα υπάρχουν περίπου 70.000 αιχμάλωτοι της ISIS. Τα παιδιά τους, μετά από τέσσερα, πέντε χρόνια, θα μεγαλώσουν. Θα μπορούσαν να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας και να ξεχυθούν σε όλο τον κόσμο. Οι γυναίκες, στην πραγματικότητα, ο λόγος τους είναι εμπρηστικός. Μιλούν με πίστη σε αυτό που λένε και είναι δογματικές στις θέσεις τους. Τις είδατε.

Και όλα αυτά, χωρίς καν να μιλήσουμε για τους άντρες, τους άντρες της ISIS. Όλα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος είναι σιωπηλός. Η διεθνής κοινότητα δεν παίρνει θέση, ούτε υλικά, ούτε πολιτικά, ούτε νομικά, ούτε στρατιωτικά. Και αυτό είναι κακό.

SDF fighters in Baghuz, Syria

Φωτογραφία (Jared Szuba για το The Defense Post): Μαχητές της SDF στο Baghuz της Συρία, Μάρτιος του 2019

 

Ακούσαμε πως μια αντιπροσωπεία της διοίκησή σας μόλις επέστρεψε από το Παρίσι. Υπάρχουν νέα από τους Ευρωπαίους;

Οι Γάλλοι διαβεβαιώνουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τη Βόρεια Συρία και ότι θα εργαστούν για να στηρίξουν την περιοχή και να την προστατεύσουν από την Τουρκία. Εντούτοις, πίσω από τις λέξεις, ακούγονται πράγματα όπως «Αν η Αμερική συνεργαστεί» ή «Αν η Αμερική μας υποστηρίξει». Και λένε: «Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε την Αμερική να μας στηρίξει».

Η Βρετανία έχει επίσης την ίδια θέση. Συνδέουν επίσης την υποστήριξή τους με τις αμερικανικές θέσεις. Φυσικά, εάν η αμερικανική θέση ήταν θετική, θα επέτρεπε στους Ευρωπαίους να κάνουν κάτι. Εάν δεν είναι, οι [Ευρωπαίοι] θα συναντήσουν δυσκολίες - δεν θα τους επιτρέψουν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, επειδή οι [Αμερικανοί] δεν θα έχουν τις δυνάμεις τους εκεί. Αυτό είναι το πρόβλημα.

 

Οι Αμερικανοί σάς έχουν πει για πόσον καιρό θα μείνουν; Υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες.

Δεν προσδιορίζουν το χρόνο.

 

Ωστόσο 400 Αμερικανοί στρατιώτες θα μείνουν;

Αυτό είναι κάτι τυπικό, αν θα μείνουν 200, 400 ή 4.000. Όσο υπάρχει ο στρατός των ΗΠΑ, θα βοηθήσουν. Είτε μείνουν 200, είτε 2000, θα υπερασπιστούν την περιοχή.

 

Οι Αμερικανοί, η ομάδα του Jeffrey, έχουν προσφέρει μακροπρόθεσμες διαβεβαιώσεις; Ίσως την πιθανότητα μιας επίσημης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων;

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υποσχεθεί κάτι τέτοιο.

 

Γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό;

Ο κύριος Jeffrey, ειλικρινά, η ανάγνωσή του πάνω σε οποιοδήποτε θέμα προκύπτει λαμβάνει πάντα υπόψη την Τουρκία. Το πρόβλημα είναι ότι το να κοιτάξεις αυτό το θέμα από τη σκοπία της Τουρκίας -ή θέλοντας να ευχαριστήσεις την Τουρκία- το καθιστά πιο περίπλοκο. Εάν δεν αντιμετώπιζε την κατάσταση ακριβώς αποσκοπώντας στο να ικανοποιήσει την Τουρκία, θα είχε κάνει άλλα βήματα, προτιμότερα. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα.

 

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με το καθεστώς, υπάρχει κάποια πρόοδος; Ακούσαμε την πολιτική σύμβουλο και σύμβουλο μέσων ενημέρωσης του Bashar al-Assad, Bouthaina Shaaban, να λέει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αυτονομίας για το βορρά.

Κοιτάξτε, το καθεστώς, από το 2011 μέχρι σήμερα, αρνήθηκε να διαπραγματευτεί ή να αποδεχθεί το δημοκρατικό μας έργο. Το καθεστώς εξακολουθεί να έχει την παλιά νοοτροπία. Ονειρεύονται ότι θα απελευθερώσουν το Idlib και, αφού οι Αμερικανοί εγκαταλείψουν την περιοχή, θα κάνουν πόλεμο εναντίον μας, θα ξαναπάρουν όλα τα μέρη της Συρίας και θα κυριαρχήσουν στη χώρα, όπως έκαναν πριν από το 2011. Ονειρεύονται ακόμα έτσι.

Κατ'αυτό τον τρόπο, όσο αισθάνονται ότι είναι ισχυροί και δεν βρίσκονται σε αδύναμη θέση, δεν θα συμφωνήσουν στο διάλογο. Όταν δείχνουν ετοιμότητα να συμμετάσχουν σε διάλογο, είναι όταν αισθάνονται ότι είμαστε εμείς αδύναμοι.

Για παράδειγμα, στις πρώτες μέρες μετά τις παρατηρήσεις του Trump, [το καθεστώς] δήλωσε, "Είμαστε έτοιμοι για διάλογο." Φυσικά ταυτόχρονα ο Ερντογάν απειλούσε με επιθέσεις. Ο Bashar [al-Assad] σκεφτόταν ότι βρισκόμαστε σε δυσχερή θέση και θα συμπαραταχθούμε σε οποιαδήποτε από τις απαιτήσεις του. Αλλά στη συνέχεια εξηγήσαμε τη θέση μας στη Μόσχα και θίξαμε το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα και είπαμε: "Δεν θα δεχτούμε τίποτα άλλο από το [πλήρες] πρόγραμμά μας".

Αν το πρόγραμμα αυτό γίνει αποδεκτό και αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τα αδέρφια μας στη Γενεύη, ίσως μπορούμε επίσης να συμφωνήσουμε. Αλλά δεν θα είμαστε οπαδοί του καθεστώτος. Θα συμφωνήσουμε, σαν κόμμα προς κόμμα.

Όταν το καθεστώς είδε τη σαφή μας θέση, δεν δέχτηκαν διάλογο. Και μέχρι στιγμής δεν τον έχουν αποδεχθεί το διάλογο.

US Army General Votel meets SDF General Chiya

Φωτογραφία (US Army / Staff Sgt. Timothy R. Koster): Ο Joseph Votel, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, σε χειραψία με τον στρατηγό Chiya, διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην επαρχία Deir Ezzor, 22 Απριλίου 2018

 

Υπάρχουν νέα από τους Ρώσους; Είναι συνεπείς στην προσφορά τους για την υποστήριξη του διαλόγου;

Οι Ρώσοι πάντα υπόσχονται, λέγοντας: «Προσπαθούμε να πείσουμε το καθεστώς, είναι απαραίτητο» και ούτω καθεξής, αλλά πρακτικά δεν υπάρχει τίποτα.

 

Ποια είναι η θέση τους σε αυτό;

Οι Ρώσοι συμφωνούν με τον Ερντογάν. Και θέλουν να λάβουν την έγκρισή του για το σύστημα πυραύλων S-400, τον αγωγό φυσικού αερίου, την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του καθεστώτος. Και σε πολλά από τα θέματα - και αναφορικά με το Idlib - η Ρωσία θέλει την Τουρκία από την πλευρά της. Επιπλέον, η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την Τουρκία για να εκμεταλλευτεί το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ρωσία θέλει να τραβήξει την Τουρκία στο πλευρό της. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να αντιπαραταχθεί με τον Ερντογάν.

 

Ποιο είναι το καλύτερο αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, κατά την άποψή σας;

Το καλύτερο αποτέλεσμα; Μια συμφωνία είναι απαραίτητη για ένα δημοκρατικό Σύνταγμα για όλη τη Συρία. Και σύμφωνα με το Σύνταγμα αυτό, η Συρία θα αποκεντρωνόταν. Θα υπήρχαν αυτόνομες διοικήσεις και θα υπήρχε ένα δημοκρατικό καθεστώς. Θα περιελάμβανε όλες τις ομάδες / πλευρές / κόμματα και κάτι τέτοιο θα αναγνωριζόταν από το Σύνταγμα. Θα συμφωνούσαμε με αυτό, θα συμμετείχαμε στην οικοδόμηση μιας νέας Συρίας και θα συμμετείχαμε στην υπεράσπισή της ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή. Αλλά μια τέτοια λύση, αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολη.

 

Το χαλιφάτο της ISIS έχει τελειώσει. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την SDF μετά την Baghouz (ΣτΜ: στο Baghouz δόθηκε η τελευταία μάχη εναντίον της ISIS, που κατέληξε σε ανακατάληψη και του τελευταίου προπύργιου της τρομοκρατικής οργάνωσης και στην επίσημη ανακοίνωση της τελικής νίκης από την SDF);

Πρώτα απ 'όλα, οι στρατιωτικές διοικήσεις έχουν προγράμματα αποκατάστασης, επανεκπαίδευσης και αναπλήρωσης των δυνάμεών τους μετά τις μάχες. Αυτοί οι άνθρωποι συμμετέχουν στον πόλεμο συνεχώς για αρκετά χρόνια. Νομίζω ότι πολλοί από αυτούς χρειάζονται πνευματική και ψυχολογική ανάπαυση. Είναι απαραίτητο να αναδιοργανώσουμε αυτές τις δυνάμεις.

Δεύτερον, αξιολόγηση του συστήματος εσωτερικής ασφάλειας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις κατά των εν υπνώσει κυττάρων (ΣτΜ: των τρομοκρατών), βομβαρδισμών, αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Αυτές οι απειλές απαιτούν ένα νέο πρόγραμμα. Ο αγώνας στο μέτωπο είναι διαφορετικός από την μάχη στο εσωτερικό και αυτό απαιτεί εργασία και προσπάθεια, στρατιωτική και διανοητική.

 

Μπορείτε να μας πείτε για το πρόγραμμα επανεκπαίδευσης; Η SDF θα επανεκπαιδετεί επίσης;

Ναι, η SDF. Αυτό είναι στοιχειώδες. Οποιαδήποτε στρατιωτική δύναμη, αφού τελειώσει τη μάχη, επιστρέφει στους στρατώνες της, φροντίζει τους τραυματίες, ενισχύει τις ομάδες, συγκαλεί συναντήσεις, οργανώνει τις υποθέσεις της, προκειμένου να παράσχει στους μαχητές μια ανάπαυλα και στη συνέχεια τους μεταφέρει στην επόμενη φάση - αυτά είναι όλα φυσικά και λαμβάνουν χώρα σε όλους τους στρατούς.

SDF commander announces move to Afrin

Φωτογραφία (SDF): Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Abu Omar al-Idlib, ανακοινώνει ότι η SDF θα μετακινηθεί από το μέτωπο της ISIS στο Deir Ezzor σε αυτό της υπεράσπισης του Afrin ενάντια στη Τουρκία, 6 Μαρτίου 2018

 

Τι γίνεται με τις επιχειρήσεις μετά το Baghuz; Υπάρχουν σχέδια για το Afrin;

Η απελευθέρωση του Afrin δεν συνδέεται με το Baghuz, είναι μια στρατηγική κατά την άποψή μας. Είναι ένας στόχος, όχι μια απόφαση που θα ληφθεί τώρα. Από την εισβολή και μετά, αρκετές ομάδες παρέμειναν στο εσωτερικό του Afrin μυστικά και αναλαμβάνουν καθημερινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά υπάρχει σιωπή των μέσων [για αυτό].

Αλλά πρακτικά, υπάρχουν πάντα λειτουργίες [σε εξέλιξη]. Φυσικά, προσπαθούμε να επωφεληθούμε από τις τρέχουσες εξελίξεις και να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας και να επιταχύνουμε την απελευθέρωση του Afrin.

Η απελευθέρωση του Afrin έχει πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πτυχές. Από πολιτική άποψη υπάρχουν ανακοινώσεις, διπλωματικά υπάρχουν συναντήσεις και στρατιωτικά υπάρχουν πάντα προετοιμασίες. Και πιστεύω ότι το τέλος του Baghuz και η στρατιωτική νίκη επί της ISIS θα διευκολύνουν σημαντικά τα θέματα που αφορούν το Efrin.

Επιπλέον, υπάρχουν θέματα που επηρεάζουν την κατάσταση στο Afrin που δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από εμάς. Για παράδειγμα, το θέμα του Idlib το επηρεάζει. Ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί η κατάσταση στο Idlib συνδέεται με τις θέσεις της Ρωσίας, της Αμερικής, του συριακού καθεστώτος και της Τουρκίας. Οι θέσεις όλων επηρεάζουν την κατάσταση.

Το Aφρίν είναι περικυκλωμένο, ειδικά στις περιοχές που γειτνιάζουν με τις δυνάμεις μας. Υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις και δυνάμεις του καθεστώτος εκεί. Η είσοδος [των δυνάμεών μας] στο Afrin είναι δύσκολη. Το καθεστώς συχνά εμποδίζει τις δυνάμεις μας να κινηθούν προς το Afrin. Η Ρωσία επίσης εμποδίζει κάτι τέτοιο. Πριν από λίγες μέρες, πολλοί μαχητές του YPG έγιναν μάρτυρες σε μια ενέδρα που είχε στήσει το καθεστώς, όχι η Τουρκία. Δεν αφήνουν χώρο στις δυνάμεις μας να πάνε και να έρθουν από το Afrin. Φαίνεται ότι θέλουν να αποφύγουν να ενοχλούν την Τουρκία, ώστε να μην επιδεινωθούν οι σχέσεις τους, ώστε η προηγούμενη συμφωνία τους να μην αποτύχει.

 

Βόρεια του Manbij βρίσκονται οι Ρώσοι;

Όχι μόνο εκεί. Ακόμη και στην περιοχή της Shahba. Η Shahba συνδέεται με το Afrin. Υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις μεταξύ Shahba και Afrin. Γνωρίζουμε τη δυσκολία του να στείλουμε μαχητές και να τους φέρουμε πίσω. Είναι δύσκολο σε μια περικυκλωμένη περιοχή. Και συγχρόνως είναι μια περιοχή γεμάτη νάρκες, παντού.

 

 

Επομένως, δεν υπάρχουν σχέδια αυτή τη στιγμή να στείλετε την SDF στο Afrin;

Δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό το ζήτημα τώρα, αλλά θέλω να τονίσω ένα σημείο: Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να απελευθερώσουμε το Afrin.

 

Έχετε συζητήσει την πιθανότητα μια απόφαση απελευθέρωσης του Afrin να περιπλέξει τη σχέση με τους Αμερικανούς;

Όχι, οι Αμερικανοί, όσον αφορά την περιοχή δυτικά του Ευφράτη, δεν παρενέβησαν κατά την επίθεση της Τουρκίας στο Afrin. Δεν πήραν θέση. Έτσι, δεν είναι σωστό να πάρουν θέση όταν θελήσουμε να απελευθερώσουμε το Afrin. Εάν εμπλακούν, θα πούμε: "Γιατί δεν συμμετείχατε όταν η Τουρκία μάς επιτέθηκε;"

Η Αμερική δεν είναι αυτή που παρεμβαίνει. Αυτοί που παρεμβαίνουν είναι η Ρωσία και το καθεστώς.

 

Εάν οι Αμερικανοί διαπραγματεύονται με την τουρκική κυβέρνηση μια λύση στην κρίση των συνόρων, το να υπάρξει διεύρυνση των επιχειρήσεων για την απελευθέρωση του Afrin θα έκανε το έργο του James Jeffrey δυσκολότερο;

Δεν είπα ότι θα διευρύνουμε τις επιχειρήσεις μας. Τούτου λεχθέντος, φυσικά, ο Jeffrey πρέπει να βοηθήσει με την απελευθέρωση του Afrin χωρίς να στραφεί σε [στρατιωτικές] επιχειρήσεις - [αλλά μάλλον πρέπει] να ασκήσει πίεση στην Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να έρθει και να καταλάβει την επικράτειά μας. Γιατί κατέλαβαν το Afrin; Δεν υπήρχε τρομοκρατία. Δεν υπήρξε σύγκρουση εκεί. Δεν υπήρχαν μισθοφόροι ή διάφορες ένοπλες ομάδες εκεί. Υπήρχε μια διοίκηση και όλοι συμφωνούσαν με την κατάσταση. Πολλοί εκτοπισμένοι Σύροι, επίσης, βρίσκονταν στο Afrin. Γιατί η Τουρκία το κατέλαβε; Αυτό δεν είναι ούτε αποδεκτό ούτε νόμιμο. Η Τουρκία πρέπει να αποχωρήσει από το Afrin.

 

Ένας αξιωματούχος των Peshmerga στη Σουλειμανίγια (ΣτΜ: ιρακινό Κουρδιστάν) μου είπε πρόσφατα ότι αν οι δυνάμεις σας υποστούν επίθεση από την Τουρκία, θα κάνουν ό, τι μπορούν για να σας βοηθήσουν με προμήθειες. Ποια είναι η αντίδρασή σας σε αυτό;

Όταν η κουρδική μας περιοχή εκτίθεται σε κίνδυνο, φυσικά οι διάφορες περιοχές του Κουρδιστάν και των Κούρδων γενικά, ακόμη και οι Κούρδοι στην Ευρώπη και στο εξωτερικό, προσφέρουν υποστήριξη. Αυτή η στάση είναι απαραίτητη.

Για παράδειγμα, στο Kobane, όλοι οι Κούρδοι του Κουρδιστάν συμμετείχαν στη μάχη του Kobane. Στη μάχη για το Afrin, νέοι από το ανατολικό Κουρδιστάν [Ιράν], από το Μπακούρ [Βόρειο Κουρδιστάν, Τουρκία], το νότο [ιρακινό], από όλες τις περιοχές, ακόμη και από την Ευρώπη, συμμετείχαν στην αντίσταση. Πρέπει να συμμετέχουν.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564