Όλες οι λεπτομέρειες της συνέντευξης τύπου των δικηγόρων του Ocalan

8 Μαΐου 2019

Οι δικηγόροι του Κούρδου ηγέτη Abdullah Ocalan έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Taksim Hill στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με τη συνάντηση που είχαν με τον πελάτη τους. Η συνάντηση των δικηγόρων με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Ocalan έγινε στις 2 Μαΐου και διήρκεσε μία ώρα.

Η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη που έγινε από τις 27 Ιουλίου 2011, οπότε ήταν και η τελευταία φορά που επετράπη στον Κούρδο ηγέτη να συναντηθεί μαζί τους. Έκτοτε, οι δικηγόροι του Ocalan είχαν υποβάλει συνολικά 810 αιτήσεις για να τον επισκεφθούν στη φυλακή. Όλες οι προηγούμενες αιτήσεις είτε είχαν απορριφθεί, είτε οι συναντήσεις ακυρώνονταν την τελευταία στιγμή, με δικαιολογίες που είχαν να κάνουν με τον καιρό, με βλάβη στο καράβι που πάει στο νησί, και άλλα.

Αίτημα για επίσκεψη είχαν υποβάλει και οι τέσσερεις δικηγόροι του Ocalan, αλλά εγκρίθηκε το αίτημα μόνο για τους δύο. Οι δικηγόροι ζήτησαν επίσης να δουν τρεις άλλους κρατουμένους που επίσης είναι πελάτες τους, μα το αίτημα απορρίφθηκε.

Στην επίσκεψη δεν επιτράπηκε η ανταλλαγή οιονδήποτε εγγράφων. Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης δήλωσε πως δεν πήρε τίποτε από την αλληλογραφία, τις καθημερινές εφημερίδες και άλλα βιβλία, που οι δικηγόροι του δίνουν στις τουρκικές αρχές για να του δοθούν.

Μετά την επίσκεψη υποβλήθηκε αίτημα για επίσκεψη στον Ocalan από μέλη της οικογένειας του, για τις 6 Μαϊου, μα το αίτημα απορρίφθηκε.

Η ανακοίνωση για την επίσκεψη καθυστέρησε, καθώς οι δικηγόροι ανέμεναν από τις τουρκικές αρχές να τους δώσουν μια δήλωση του Ocalan και τριών άλλων φυλακισμένων.

Αναφερόμενη στις εκατοντάδες των Κούρδων, πολιτικών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές και αγωνιστών σε Ευρωπαϊκές χώρες, που εδώ και μήνες βρίσκονται σε επ' αόριστον απεργία πείνας με αίτημα την άρση της απομόνωσης του Abdullah Ocalan, η δήλωση λέει πως «θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε ένα στάδιο που θα απειλήσει την υγεία τους ή θα τους οδηγήσει στο θάνατο».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης, που διάβασε ο δικηγόρος Newroz Uysal χτες το μεσημέρι, με την υπογραφή του Abdullah Ocalan και τριών άλλων κρατουμένων, έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Υπάρχει ανάγκη για βαθιά κοινωνική συμφιλίωση σε αυτή την ιστορική διαδικασία που βιώνουμε.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δημοκρατικές διαπραγματεύσεις, μακριά από κάθε πόλωση και κουλτούρα σύγκρουσης, για την επίλυση των προβλημάτων.

Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα στην Τουρκία, ακόμη και στην ευρύτερη περιοχή --και πρώτα απ' όλα τον πόλεμο-- με νοημοσύνη και πολιτική και πολιτιστική δύναμη, αντί με μεθόδους βίας.

Πιστεύουμε ότι σε σχέση με τα προβλήματα στη Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) πρέπει να αποφύγουν την πολιτική των συγκρούσεων. Πρέπει να επιδιώξουν να μεταδώσουν τις δικές τους θέσεις και τη δική τους κατάσταση, για μια λύση βασισμένη στη τοπική δημοκρατία, την οποία εγγυάται και το Σύνταγμα, και στη βάση της ενότητας της Συρίας. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν και οι ευαισθησίες της Τουρκίας.

Με όλο τον σεβασμό για την αντίσταση των φίλων μας μέσα και έξω από τις φυλακές, θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε ένα στάδιο που θα απειλήσει την υγεία τους ή θα τους οδηγήσει στο θάνατο. Για εμάς, η ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία τους είναι πάνω απ' όλα. Πιστεύουμε επίσης ότι η πιο ουσιαστική προσέγγιση συνδέεται με την ανάπτυξη πνευματικής και διανοητικής στάσης.

Η δική μας θέση, εδώ στο Imrali, έχει την αποφασιστικότητα να συνεχίσει αυτό που εκφράσαμε στη Διακήρυξή για το Newroz του 2013, εμβαθύνοντας και διευκρινίζοντας το.

Για εμάς, μια αξιοπρεπής ειρήνη και μια δημοκρατική πολιτική λύση είναι πρωταρχικής σημασίας.

Χαιρετίζουμε όλους όσους ενδιαφέρθηκαν και όλους όσους πήραν θέση για τη στάση μας στo Imrali, και θέλουμε να τους δηλώσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας.

A. Öcalan - H. Yildirim - Ö. H. Konar - V. Aktaş

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564