Η δικηγόρος που πήγε στο Ιμραλί μιλάει για τη συνάντηση με τον Abdullah Ocalan

10 Μαΐου 2019

Η Newroz Uysal, μία εκ των δικηγόρων του ηγέτη του κουρδικού λαού Abdullah Öcalan, μίλησε στο ANF για τη συνάντηση στη φυλακή του Imralı, στις 2 Μαΐου. Η συνάντηση ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Öcalan και των δικηγόρων του, από το 2011. Έκτοτε είχαν υποβληθεί 810 αιτήματα για συνάντηση -που όλα απορρίφθηκαν.

 

Πώς είναι η κατάσταση της υγείας του;

Γενικά είναι καλά, δυνατός και με υψηλό ηθικό. Δεν μπήκε σε λεπτομέρειες όταν ρωτήσαμε αν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Είπε ότι προτεραιότητά του είναι τα κοινωνικά ζητήματα και ότι τέτοιου είδους θέματα είναι δευτερεύοντα. Είπε ότι αισθάνεται νέος και φαινόνταν σε καλή κατάσταση πνευματικά. Είπε ότι είναι διανοητικά ισχυρός και ότι έχει γίνει δυνατότερος.

 

Ποιες είναι οι πρώτες εικόνες σας από την επίσκεψη;

Ακούγαμε τη δυνατή φωνή του κ. Öcalan καθώς περιμέναμε στην αίθουσα αναμονής μετά από τις διαδικασίες έρευνας. Ήταν έτοιμος όταν μπήκαμε στην αίθουσα επισκέψεων. Μας καλωσόρισε όρθιος, κρατώντας στα χέρια του τη δήλωση που διαβάσαμε μετά τη συνάντηση (ΣτΜ: τη δήλωση που διαβάστηκε στη συνέντευξη τύπου)

 

Αυτή ήταν η πρώτη σας επίσκεψη μετά από 8 χρόνια. Ποιες διαδικασίες έχουν εφαρμοστεί;

Οι παράνομες αποφάσεις απαγόρευσης έχουν ληφθεί βάσει δικαστικών αποφάσεων από τις 21 Ιουλίου 2016. Η απαγόρευση ακυρώθηκε από το Ποινικό Δικαστήριο της Bursa (ΣτΜ: Προύσα) μετά την ένσταση που καταθέσαμε εναντίον της απαγόρευσης στις 13 Μαρτίου 2019. Αυτή η νέα απόφαση μάς διαβιβάστηκε στις 22 Απριλίου. Ως αποτέλεσμα των συνεχών προσφυγών μας, πληροφορηθήκαμε ότι μόνο δύο από τους τέσσερις δικηγόρους που είχαν απευθύνει έκκληση για συνάντηση στις 2 Μαΐου θα έπαιρναν άδεια. Οι δύο εν λόγω δικηγόροι πήγαμε στο Gemlik. Μετά από έρευνα και την άφιξή μας στο νησί, η συνάντησή μας ξεκίνησε στις 3 μ.μ. περίπου. Διήρκησε περίπου μια ώρα. Δεν είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε έγγραφα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ούτε να κρατήσουμε σημειώσεις.

 

Πώς αξιολογεί ο ίδιος ο Öcalan αυτό το ειδικό σύστημα απομόνωσης που του έχει επιβληθεί;

Το ότι ότι ο πελάτης μας δεν είχε τη δυνατότητα να συναντήσει τους δικηγόρους του για περίπου 8 χρόνια είναι ένα πρωτοφανές γεγονός, που αποδεικνύει ότι έχει στερηθεί όλα τα νόμιμα δικαιώματά του. Ο πελάτης μας έχει επανειλημμένα τονίσει στις υπερασπίσεις του ότι το σύστημα απομόνωσης του Imralı επιβάλλεται στο σύνολο του κουρδικού λαού και ότι στο πρόσωπό του ένας ολόκληρος λαός φυλακίστηκε στους τέσσερις τοίχους ενός νησιού. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, επετράπη στον αδερφό του να τον επισκεφθεί μόνο δύο φορές. Στην τελευταία από αυτές τις συναντήσεις, είχε δηλώσει ότι αυτές οι κατ'εξαίρεσιν συναντήσεις δεν αίρουν την απομόνωση και ότι οι επιδεινωμένες συνθήκες απομόνωσης εξακολουθούν να ισχύουν. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι παρακολουθεί τις αυστηρές συνθήκες απομόνωσης που επιβάλλονται στην κοινωνία. Βάσει αυτού, υπογράμμισε ότι η κοινωνία, το κράτος και όλοι έχουν δεσμά στα πόδια τους.

Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι δύο οικογενειακές επισκέψεις (στις 11 Σεπτεμβρίου 2016 και στις 12 Ιανουαρίου 2019) και η επίσκεψη των δικηγόρων (2 Μαΐου 2019) που επετράπησαν τα τελευταία τρία χρόνια κατέστησαν όλες δυνατές κατά τη διάρκεια απεργίας πείνας. Αυτά είναι εντυπωσιακά παραδείγματα για την κατανόηση του συστήματος απομόνωσης που εφαρμόζεται.

 

Τι γίνεται με τις συνθήκες διαβίωσης, τον κοινόχρηστο χώρο, τον υπαίθριο χώρο, την επικοινωνία, την τηλεόραση και τις εφημερίδες; Σε ποιο βαθμό μπορεί να έχει  πρόσβαση στη βιβλιοθήκη και τα βιβλία;

Του στέλνουμε βιβλία, περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες τακτικά και συλλογικά κατά τη διάρκεια του μήνα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μάθαμε ότι δεν του δόθηκε για παράδειγμα η εφημερίδα Yeni Yaşam (Νέα Ζωή). Και άλλες εφημερίδες δεν του δίδονται, αλλά δεν γνωρίζουμε αν αυτή η παρεμπόδιση λαμβάνει χώρα σε τακτική βάση. Είπε ότι μπορεί να παρακολουθήσει τηλεόραση, αλλά μόνο 7-8 κανάλια. Μάθαμε επίσης ότι του δόθηκαν μόνο 2-3 από τις πολλές επιστολές που του είχαμε στείλει. Όταν ανέφερε μια επιστολή που μας έστειλε ο ίδιος, του είπαμε ότι δεν την είχαμε λάβει.

Είπε ότι μιλά με τους άλλους τρεις πελάτες μας εκεί (ΣτΜ: οι συγκρατούμενοί του στο Ιμραλί). Είμαστε της γνώμης ότι μπορούν να συναντηθούν στον αθλητικό χώρο και στον κοινόχρηστο χώρο. Πέραν αυτού, όμως, γνωρίζουμε ήδη ότι περνά τις υπόλοιπες 23 ώρες της ημέρας μόνος του.

Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν η βιβλιοθήκη του είναι στο δωμάτιό του ή όχι. Ακόμα, γνωρίζουμε ότι συνεχίζει να διαβάζει. Μιλώντας σήμερα, είπε ότι διάβαζε για τους ηγεμόνες και τους μπέηδες του Cizre. Για παράδειγμα, είπε ότι το "Mem u Zin", το οποίο είναι μια ιστορία αγάπης, ουσιαστικά μιλά για τον πόνο του εκδημοκρατισμού.

 

Πώς βλέπει την πολιτική πορεία των γεγονότων στην Τουρκία;

Ο κ. Öcalan διεξάγει σήμερα μια βαθύτερη συζήτηση που περιλαμβάνει τις προηγούμενες αναζητήσεις του. Από την εποχή του Özal, οδηγεί την ίδια συζήτηση και τον ίδιο αγώνα για 24-26 χρόνια. Οι αξιολογήσεις του κ. Öcalan δεν πρέπει να ερμηνεύονται σαν να συνδέονται με καμία διοίκηση ή πολιτικό κόμμα, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζονται με τρόπο που περιορίζεται στις πολιτικές εξελίξεις.

Πρόκειται για βαθύτερες και περισσότερο ιστορικές συζητήσεις και αξιολογήσεις. Πρόκειται για συζητήσεις που αφορούν το κράτος, τη δημοκρατία, τη χώρα και την περιοχή. Δηλώνει ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στις αξιολογήσεις του σε σύγκριση με τις αναζητήσεις του πριν από 7 χρόνια. Προσπαθεί να οδηγήσει αυτή τη συζήτηση με έναν πιο ιστορικό τρόπο που θα οδηγήσει σε ακόμη πιο βαθιά αποτελέσματα. Παρακολουθεί την κατάσταση της κοινωνίας ως μια κατάσταση βαθιάς αποσύνθεσης και πόλωσης. Υπογραμμίζει ότι οι πολιτικοί δεν κατάφεραν να αποδώσουν αποτελέσματα κατά τα τελευταία 3-4 χρόνια, κατά τα οποία έλαβαν χώρα τρομακτικά γεγονότα.

Η δήλωση του κ. Öcalan πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση με αυτές τις συζητήσεις. Στη δημόσια δήλωσή του με τις εφτά παραγράφους, κάθε παράγραφος θα μπορούσε να θεωρηθεί ξεχωριστός τίτλος.

Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με τον κ. Öcalan, υπάρχει ανάγκη για βαθιά κοινωνική συμφιλίωση σε αυτό το στάδιο. Αυτό θα πρέπει να είναι μια συμφιλίωση μακριά από την πόλωση και τις διακρίσεις, το οποίο σημαίνει συμφιλίωση Τούρκων-Κούρδων, κοινωνική συμφιλίωση, πολιτική συμφιλίωση, πολιτιστική συμφιλίωση κλπ.

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μέθοδο των δημοκρατικών διαπραγματεύσεων. Για παράδειγμα, αποδίδει σημασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο παράδειγμα του Habermas για το θέμα αυτό. Θεωρεί σημαντικό να μην επαναλαμβάνονται παλιά λάθη, αλλά να αντλούνται μαθήματα από αυτά. Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με τη μέθοδο των δημοκρατικών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Öcalan, ως πραγματικός δημοκρατικός διαπραγματευτής, δηλώνει ότι η μέθοδος είναι απολύτως σαφής. Θεωρεί ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι στην πολιτική πρέπει να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και πρέπει να αναγεννηθούν, διότι διαφορετικά δεν θα προέκυπτε λύση.

Διατηρεί τις απόψεις και τις προτάσεις του σχετικά με την προβληματική κατάσταση των εννοιών του έθνους, τη συνταγματική υπηκοότητα και τη σχέση μεταξύ κράτους και πολίτη στην Τουρκία. Όπως τονίστηκε στη δήλωση, σύμφωνα με τον κ. Öcalan, η ήρεμη δύναμη είναι η νοημοσύνη, η πολιτική και ο πολιτισμός. Δηλώνει ότι δεν θα ήταν δυνατό να επιλυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα όπως πριν και χωρίς δημοκρατικές διαπραγματεύσεις, στόχος των οποίων θα πρέπει σίγουρα να είναι μια ειλικρινής ειρήνη.

Ο κ. Öcalan θεωρεί σημαντικό να υπάρξει συνταγματική εξασφάλιση για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες συναποτελούν Κούρδοι, Άραβες και Ασσύριοι, στο Συριακό Δημοκρατικό Σύνταγμα. Προσδίδει επίσης σημασία στην ενότητα της Συρίας. Όσον αφορά το ζήτημα της συνταγματικής διασφάλισης, λέει ότι οι τοπικές διοικήσεις πρέπει να ενισχυθούν και θα μπορούσε να υπάρξει διάλογος για τη δημοκρατική αυτονομία, το ομοσπονδιακό σύστημα και άλλα θέματα. Παρομοίως, αποδίδει σημασία στην κοινή πολιτική και τις διπλωματικές συνομιλίες, μαζί με περιφερειακές λύσεις. Τόνισε ότι πρέπει επίσης να υπάρξει συνειδητοποίηση των ευαισθησιών της Τουρκίας. Παρατηρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προσεγγίσεις όπως αυτές του Afrin ή του Idlib, επικαλούμενος το ζήτημα του Suleyman Shah και το πνεύμα του Eshme, που είχε επισημάνει στη Διακήρυξη του Newroz του 2014 για την επίτευξη μιας λύσης. Επισημαίνει ότι οι λύσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με τη μέθοδο της πολιτικής συμφιλίωσης. Πιστεύει ότι οι Σύροι πρόσφυγες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Ευρώπη, την Τουρκία και οπουδήποτε αλλού έχουν καταφύγει μετά τη δημιουργία ενός Δημοκρατικού Συντάγματος της Συρίας.

Όσον αφορά τις απεργίες πείνας, κατέθεσε τον σεβασμό του, σημειώνοντας ότι η προσέγγισή του για το θέμα είναι γνωστή από το 1982. Λέει ότι οι απεργίες πείνας ήταν ένας από τους επιτακτικούς λόγους που τον ώθησαν να γράψει τη δήλωση που μεταφέραμε. Επιπλέον, δήλωσε ότι ευχαριστεί όλους τους ακτιβιστές, αλλά δεν θα ήθελε να φτάσουν στο στάδιο να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους ή να οδηγηθούν στο θάνατο.

 

Ο Öcalan αναφέρεται στη Διακήρυξη Newroz του 2013 και στη "στάση του Imralı". Τι πρέπει να εξαχθεί από αυτό;

Ο κ. Öcalan έδωσε έμφαση στη στάση του Imralı και του Newroz το 2013 στις δύο παραγράφους της δήλωσής του. Η απάντησή του σε εκείνους που αναρωτιούνται για τη στάση του στο Imralı ήταν ότι o ίδιος είναι ένα πολιτικό υποκείμενο και ότι αυτή του η στάση είναι η βάση για μια δημοκρατική λύση και μια αξιοπρεπή ειρήνη. Η πολιτική εξουσία του κ. Öcalan ως του κύριου φορέα της διαδικασίας είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Στη δήλωση του Newroz του 2013, κάνει μια αναφορά σχετικά με τη δημοκρατική πολιτική λύση και την αξιοπρεπή ειρήνη. Στις παρατηρήσεις του σχετικά με τις δημοκρατικές διαπραγματεύσεις και την ειρήνη, για μια ακόμη φορά υπενθυμίζει το Newroz του 2013.

 

Πώς είναι η κατάσταση των υπολοίπων πολιτικών κρατουμένων στο νησί; Πώς τους επηρεάζει αυτή η ιδιαίτερη απομόνωση και πώς είναι η κατάσταση της υγείας τους;

Οι άλλοι πελάτες μας που βρίσκονται στην Imralı μαζί με τον κ. Öcalan βρίσκονται επίσης υπό τις ίδιες συνθήκες απομόνωσης. Δεν τους επετράπη να συναντήσουν τους δικηγόρους τους από τη στιγμή που μεταφέρθηκαν στη φυλακή του νησιού, τον Μάρτιο του 2015. Δεν τους επετράπη να ασκήσουν τα δικαιώματά τους στην επικοινωνία, όπως η αλληλογραφία ή το τηλέφωνο. Ούτε ήταν σε θέση να συναντήσουν τα μέλη της οικογένειάς τους. Δεν γνωρίζουμε εάν τους επιτρέπεται να παρακολουθήσουν τηλεόραση. Παρά το γεγονός ότι η άρση της απαγόρευσης των επισκέψεων δικηγόρου στο Imralı ισχύει και για αυτούς, η έκκληση που κάναμε για να τους συναντήσουμε στις 2 Μαΐου απορρίφθηκε. Όταν ρωτήσαμε τον κ. Öcalan για την κατάστασή τους, είπε ότι ήταν σε καλή κατάσταση υγείας και στέλνουν τους χαιρετισμούς τους στις οικογένειές τους.

Τέλος, θέλουμε να μεταφέρουμε τους χαιρετισμούς του κ. Öcalan και τις ευχαριστίες του σε όλους εκείνους που ανησυχούν γι'αυτόν και λαμβάνουν δράση, και ιδιαίτερα στις γυναίκες.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564