15 Μαϊου, ημέρα κουρδικής γλώσσας

15 Μαΐου 2019

Η KON-MED υπογράμμισε ότι "η Τουρκική Δημοκρατία ακολουθούσε πάντα μια πολιτική άρνησης και καταστροφής της κουρδικής γλώσσας και του πολιτισμού".

 

Η KON-MED (German Confederation of Mesopotamian Societies) εξέδωσε γραπτή δήλωση με αφορμή την 15η Μαΐου, ημέρα κουρδικής γλώσσας.

Η KON-MED υπογράμμισε ότι «η τουρκική Δημοκρατία ακολουθούσε πάντα μια πολιτική άρνησης και καταστροφής της κουρδικής γλώσσας και του πολιτισμού. Σε όλη την ιστορία της τουρκικής Δημοκρατίας, οι πιο βίαιες και βάρβαρες επιθέσεις και επιδείξεις εχθρότητας εναντίον του κουρδικού λαού ήταν αυτές του φασισμού του AKP-MHP. Δεν δίστασαν να κάνουν ό, τι μπορούσαν για να εξασφαλίσουν την εξαφάνιση του κουρδικού λαού.»

Η δήλωση υπενθύμισε ότι «ειδικά στη δεκαετία του '70, ολόκληρη η πολιτική αφομοίωσης ενάντια στην όμορφη κουρδική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε με πολύ συστηματοποιημένο και βάρβαρο τρόπο για να απαγορεύσει, να ταπεινώσει και να προσβάλλει τους Κούρδους. Τα ονόματα χιλιάδων κουρδικών χωριών έγιναν τουρκικά και το εκπαιδευτικό σύστημα, η τέχνη, ο πολιτισμός, η εργασία και η δημόσια σφαίρα που είχαν βάση την κουρδική γλώσσα και τον πολιτισμό απαγορεύτηκαν.»

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της καθιέρωσης της 15ης Μαΐου ως ημέρας της κουρδικής γλώσσας, η KON-MED πρόσθεσε: «Σήμερα, η συμβολή της κουρδικής γλώσσας στην εκπαίδευση των Κούρδων σε τρία πανεπιστήμια στο Νότιο Κουρδιστάν καθώς και στην Rojava, όπως και το άνοιγμα τμημάτων κουρδικής γλώσσας και λογοτεχνίας σε δεκάδες κουρδικά ινστιτούτα και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι πολύ σημαντικο. Ο λαός μας, και ειδικά οι γυναίκες και οι νέοι, πρέπει να θεωρούν τη μητρική τους γλώσσα ως εθνικό καθήκον και υπερηφάνεια. Το να σκέφτονται στη μητρική τους γλώσσα, να δημιουργούν, να μιλούν, να γράφουν σε αυτήν πρέπει να γίνει προτεραιότητα. Καλούμε τους ανθρώπους να οργανωθούν για να διασφαλίσουν την υπεράσπιση της κουρδικής γλώσσας.»

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564