Δικηγόρος Ocalan: η απαγόρευση είναι ακόμη σε ισχύ

16 Μαΐου 2019

Η τουρκική κυβέρνηση προέβη σε άρση της απαγόρευσης επικοινωνίας των δικηγόρων με τον ηγέτη του κουρδικού Λαού Abdullah Öcalan. Οι δικηγόροι του, ωστόσο, συνεχίζουν να θεωρούν ότι η απαγόρευση είναι σε ισχύ, δεδομένου ότι μόνο μία επίσκεψη έχει εγκριθεί, από τη λήψη της απόφασης τον Απρίλιο ως τώρα.

 

Η τουρκική κυβέρνηση προέβη σε άρση της απαγόρευσης επικοινωνίας των δικηγόρων με τον ηγέτη του PKK Abdullah Öcalan, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στο νησί-φυλακή Imralı, μαζί με άλλους τρεις πολιτικούς κρατούμενους.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Abdülhamit Gül έκανε αυτή την ανακοίνωση σήμερα, μετά από συνομιλίες με μέλη της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT). Τον Σεπτέμβριο του 2018, το Γραφείο Εισαγγελέα της Μπούρσα (ΣτΜ: Προύσα) διέταξε εξάμηνη απαγόρευση πρόσβασης στους δικηγόρους των κρατουμένων Abdullah Öcalan και Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş.

Η απόφαση της 6ης Σεπτεμβρίου 2018 επικαλείτο ως δικαιολογία τις έντεκα ποινές που είχαν επιβληθεί στον Öcalan από το 2005 έως το 2009 και μια επιστολή 156 σελίδων από τον ίδιο το 2009. Η εισαγγελία διατύπωσε επίσης έναν άλλο λόγο για την απαγόρευση: το περιεχόμενο των παλαιότερων συνομιλιών των δικηγόρων με τους "καταδικασμένους για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση" κρατουμένους είχε διαβιβαστεί στον Τύπο. Δημόσια, αυτό έδωσε την εντύπωση ότι ο Οτσαλάν καθοδηγούσε την οργάνωσή του με εντολές που είχαν μεταβιβαστεί μέσω των συνομιλιών με τους δικηγόρους. Από την άποψη αυτή, οι δικηγόροι θεωρήθηκαν ότι ενήργησαν ως μεσολαβητές της εσωτερικής επικοινωνίας.

Όπως ανακοίνωσε τώρα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Abdülhamit Gül, η απαγόρευση των επισκέψεων είχε αρθεί. Ο Mazlum Dinç, ένας από τους δικηγόρους του Öcalan και ο νόμιμος αντιπρόσωπός του, εξακολουθεί να θεωρεί ότι η απαγόρευση βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, δεδομένου ότι μόνο μία επίσκεψη στο Imrali εγκρίθηκε μετά την άρση της απαγόρευσης στις 17 Απριλίου. Μετά την επίσκεψη στο Imralı στις 2 Μαΐου, η ομάδα των δικηγόρων υπέβαλε περαιτέρω αιτήσεις για επισκέψεις. Υποβλήθηκαν επίσης αιτήσεις από τα μέλη της οικογένειας του Öcalan και των τριών κρατουμένων. Μέχρι στιγμής όμως καμία από αυτές τις αιτήσεις δεν έχει εγκριθεί, είπε ο Dinç.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564