Διεθνές κάλεσμα για να σωθεί το Hasankeyf

18 Μαΐου 2019

Σχεδόν 100 περιβαλλοντικοί θεσμοί έχουν καλέσει σε δράση προτού η κυβέρνηση του AKP υψώσει το φράγμα Ilısu που θα κάνει την αρχαία πόλη Hasankeyf να εξαφανιστεί.

Στις 10 Ιουνίου περίπου 12 χιλιάδες χρόνια ιστορίας θα εξαφανιστούν κάτω από τα νερά του φράγματος Ilisu.

Η πρωτοβουλία για το Hasankeyf έκανε μια έκκληση με τίτλο «Δεν είναι πολύ αργά για να σώσουμε τον Hasaknkeyf και τον ποταμό Τίγρη» στον οποίο υπενθυμίζει ότι «για 12.000 χρόνια, το Hasankeyf στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας υπήρξε τόπος αδιάκοπης ανθρώπινης κατοίκησης. Με τη δουλειά πολλών πολιτισμών, αυτή η ξεχωριστή παγκοσμίως τοποθεσία έχει δημιουργηθεί στις όχθες του ποταμού Τίγρη και τις παρακείμενες μικρές κοιλάδες και λόφους. Πρόσφατες ανασκαφές δείχνουν ότι το Hasankeyf βρίσκεται στην κορυφή μιας βαθιάς, ακάλυπτης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ανεξάρτητοι ερευνητές δηλώνουν ότι το Hasankeyf και η γύρω κοιλάδα του Τίγρη είναι ιστορικά σημαντικά όσο η Έφεσος, η Τροία και η Καππαδοκία και πληρούν 9 από τα 10 κριτήρια της UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά. Θεωρείται ότι το Hasankeyf είναι το δίδυμο του Göbeklitepe, ενός ιερού 225 χιλιομέτρων δυτικά με παρόμοια ηλικία, το οποίο και οδήγησε σε νέα παγκόσμια συμπεράσματα για τους πρώτους ανθρώπινους οικισμούς της ιστορίας».

Το Hasankeyf και η γύρω κοιλάδα του Τίγρη πρόκειται να πλημμυριστεί από το σχεδόν κατασκευασμένο φράγμα Ilisu και του Υδροηλεκτρικού Σταθμού. Με πρόσφατες δηλώσεις η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να γεμίζει τη δεξαμενή του φράγματος Ilisu στις 10 Ιουνίου 2019. Οι υπεύθυνοι προσθέτουν ότι τον Οκτώβριο του 2019 η πόλη Hasankeyf θα επηρεαστεί από την αύξηση της στάθμης του νερού.

«Το σχέδιο Ilisu - αναφέρει το κάλεσμα - ήταν και είναι μια εντελώς λανθασμένη και καταστροφική επένδυση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από την αρχή του έργου, υπήρχε έντονη διαφωνία όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο στην Τουρκία, αλλά στο Ιράκ, τη Συρία και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αντίθεση με τους επίσημους ισχυρισμούς, το φράγμα δεν έχει κανένα κοινωνικοοικονομικό ή άλλο όφελος για την πλειοψηφία της κοινωνίας στην πληγείσα περιοχή και μέχρι 80.000 άνθρωποι θα χάσουν τα προς το ζην.

Εκτός από το Hasankeyf, ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς που δεν έχει ανασκαφεί ακόμα στην Άνω Μεσοποταμία κατά μήκος του ποταμού Τίγρη θα πλημμυρίσει. Η βιοποικιλότητα του - ακόμα κυρίως φυσικού - οικοσυστήματος του ποταμού Τίγρη θα υποβαθμιστεί σημαντικά. Το έργο θα επηρεάσει επίσης σοβαρά τα πιο χαμηλά τμήματα του Τίγρη, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την παροχή νερού σε μεγάλες ιρακινές πόλεις και η ιρακινή γεωργία θα διατρέξει σοβαρό κίνδυνο. Ειδικότερα, η UNESCO τοποθεσία των ελωδών περιοχών της Μεσοποταμίας στο Νότιο Ιράκ θα απειληθεί με την αποξήρανση λόγω των μειωμένων ροών.»

Τα τελευταία χρόνια, το κυβερνητικό πρόγραμμα της λεγόμενης "μετεγκατάστασης μνημείων και εδραίωσης των βράχων" έχει βλάψει σοβαρά την πολιτιστική κληρονομιά στο Hasankeyf, δήλωσε η πρωτοβουλία προσθέτοντας: «Αλλά υπάρχει ακόμα σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά που μπορεί να διασωθεί. Παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε το έργο, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ακύρωση του σχεδίου Ilisu θα δώσει ερέθισμα σε μια διαδικασία από την οποία ο ευρύτερος τοπικός πληθυσμός, η Τουρκία και το Ιράκ θα ωφεληθούν άμεσα, οικονομικά καθώς και κοινωνικά και πολιτιστικά.»

Οι υπογράφοντες «καλούν την τουρκική κυβέρνηση να μην αρχίσει το γέμισμα του φράγματος Ilisu, ούτε τον Ιούνιο ούτε αργότερα. Αντ 'αυτού, πρέπει να ξεκινήσει μια νέα ευρεία, συμμετοχική και διαφανής συζήτηση με όλους τους εκπροσώπους του τοπικού πληθυσμού σχετικά με το μέλλον των πέντε επαρχιών που έχουν πληγεί. Με βάση τα κοινά αποτελέσματα αυτών των συμμετοχικών συζητήσεων, οι πολιτικές για το μέλλον της κοιλάδας του Τίγρη και της γύρω περιοχής πρέπει να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν με τη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων μερών. Μια άλλη προϋπόθεση θα πρέπει να είναι η επίτευξη αμοιβαίας συμφωνίας με το Ιράκ και τη Συρία η οποία θα πρέπει να εγγυάται την επαρκή ροή των υδάτων στις ελώδεις περιοχές της  Μεσοποταμίας και στο νότιο Ιράκ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.»

Οι υπογράφοντες καλούν επίσης όλους τους ανθρώπους και τις οργανώσεις σε όλο τον κόσμο «να υποστηρίξουν τα αιτήματά μας και να ξεκινήσουν παρόμοιες εκκλήσεις στην τουρκική κυβέρνηση»

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564