Σαλέχ Μουσλίμ: Η Μόσχα πίσω από την αποδυνάμωση της πολιτικής λύσης στη Συρία

29 Μαΐου 2019

Ο επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), Saleh Muslim, δήλωσε στο Bloomberg America ότι η Ρωσία είχε πολύ αρνητικό ρόλο στην αποτυχία των Κούρδων να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους στη Συρία, λέγοντας ότι οι Ρώσοι διαπραγματεύονται μια συμφωνία με την Τουρκία στα παρασκήνια.

 

«Όταν ήρθαν στη Συρία, περιμέναμε να ασκήσουν κάποια πίεση στο καθεστώς για να δεχτεί μια πολιτική λύση», δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο από το Qamishlo ο Saleh Muslim.

Ο δημοσιογράφος του πρακτορείου επεσήμανε ότι οι Συριακές Δμοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη και της διεθνούς συμμαχίας ενάντια στην ISIS, είχαν σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της χώρας από την «τρομοκρατική οργάνωση της ISIS», ενώ η Αυτόνομη Διοίκηση στη Βόρεια και Ανατολική Συρία ελέγχει το ένα τρίτο της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρενέβη στη συριακή κρίση στηρίζοντας το συριακό καθεστώς το 2015 και εδραιώθηκε ως βασικός διαμεσολαβητής και εκπρόσωπος του καθεστώτος μετά την ανακοίνωση της διοίκησης Trump ότι σχεδίαζε να αποσύρει τα περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Ο Πούτιν ενθαρρύνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκαταστήσει τους δεσμούς του με το καθεστώς του Άσαντ, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Άγκυρα, για την επίλυση των εντάσεων στο θέμα του αιτήματος της Τουρκίας για μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία.

«Αν οι Αμερικανοί ή η Διεθνής Συμμαχία βρίσκονται εκεί, αυτό σημαίνει ότι η περιοχή θα είναι πιο ασφαλής και θα αποτραπούν αεροπορικές επιδρομές ή επιθέσεις της Τουρκίας», απάντησε ο Muslim στην ερώτηση για το πόσο θα παραμείνει η Ουάσιγκτον στη Συρία.

«Οι Κούρδοι της Συρίας παρουσίασαν τις προτάσεις τους για ένα αποκεντρωμένο πολιτικό σύστημα στη Ρωσία τον Δεκέμβριο, αλλά παρά τις υποσχέσεις της Μόσχας ότι θα συζητήσει τις ιδέες με τη Δαμασκό, δεν υπήρξε καμία απάντηση από το καθεστώς», δήλωσε ο Muslim.

Ο Muslim δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να μεσολαβήσει μεταξύ Συρίας και Τουρκίας "δεν βοηθούν" στο να καθησυχάσουν τους φόβους των Κούρδων. «Συνεργάζονται στενά με την Τουρκία και προσπαθούν να την ευχαριστήσουν».

Ο Πούτιν πιέζει τον Ερντογάν να επιτρέψει μια μαζική στρατιωτική επίθεση εναντίον των μισθοφόρων που ελέγχουν την επαρχία Idlib στη βορειοδυτική Συρία.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564