Εκπαίδευση για τις αναλφάβητες γυναίκες στο Κόμπανι

1 Ιουνίου 2019

Το γυναικείο κίνημα Kongreya Star ξεκίνησε εκπαιδευτικά μαθήματα για μητέρες και γυναίκες στην κοινότητα του Kobanê.

 

Οι κοινότητες αντιπροσωπεύουν τη μικρότερη αυτοδιοικούμενη μονάδα της ριζοσπαστικής δημοκρατικής διοίκησης της Rojava και της Βόρειας Συρίας. Αποτελούνται από περίπου 150 νοικοκυριά και χρησιμεύουν ως συμβούλια στα οποία οι άνθρωποι αυτοεκπροσωπούνται και συνδιαχειρίζονται τις κοινές τους υποθέσεις.

Μετά από αίτημα μητερών στο Kobanê, το γυναικείο κίνημα Kongreya Star ξεκίνησε ένα πρόγραμμα κουρδικής παιδείας στις κοινότητες. Πολλές, ηλικιωμένες κυρίως, γυναίκες δεν μπορούν να γράψουν και να διαβάσουν ή μπορούν να γράψουν μόνο στα αραβιικά.

Το πρακτορείο ειδήσεων ANHA παρακολούθησε ένα από αυτά τα μαθήματα στην κοινότητα Şehîd Basil στη συνοικία Botan Rojava (δυτική) του Kobanê. Είκοσι γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 30 και 70 ετών, παρακολουθούν το μάθημα.

Η δασκάλα Emine Mihemed αναφέρει τον μεγάλο ενθουσιασμό των γυναικών και λέει: «Πριν από την επανάσταση της Rojava δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τη μητρική μας γλώσσα, τώρα μπορούμε να την μάθουμε ελεύθερα. Οι μητέρες μας είναι πρόθυμες να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν κουρδικά.»

 

«Η γλώσσα ενός ανθρώπου είναι η ταυτότητα του»

Η Xanim Hesen (74) σχολιάζει το μάθημα ως εξής: «Όλες οι μητέρες στις κοινότητες μαθαίνουν τώρα τη μητρική τους γλώσσα, έχουμε κάνει μεγάλες θυσίες για την κουρδική γλώσσα.».

Η Medîne Elî (40) λέει ότι όλοι όσοι αγωνίστηκαν για την κουρδική ταυτότητα πριν από την επανάσταση τιμωρήθηκαν από το καθεστώς: «Έστω και αργά, μαθαίνουμε να γράφουμε και να διαβάζουμε στη γλώσσα μας. Διδάξαμε τα παιδιά μας να μιλούν κουρδικά. Όλες οι μητέρες πρέπει επίσης να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν κουρδικά.»

Το Kongreya Star προετοιμάζεται να δημιουργήσει τέτοια μαθήματα σε όλες τις κοινότητες της πόλης.

 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564