Σαλέχ Μουσλίμ: Η Τουρκία χρησιμοποιεί την ISIS για πολιτικό όφελος

5 Ιουνίου 2019

Η Τουρκία βρίσκεται στο προσκήνιο μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, δήλωσε ο Σαλέχ Μουσλίμ, πρώην συμπρόεδρος του PYD, του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος στη Συρία.

«Υπάρχουν αυτοί που χρησιμοποιούν την ISIS και εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Χρησιμοποιούν την ISIS, μαζί με άλλες ριζοσπαστικές τρομοκρατικές ομάδες, για τα πολιτικά τους οφέλη. Η Τουρκία πρωτοστατεί [μεταξύ αυτών των χωρών]. Βλέπουμε τι συμβαίνει στο Idlib. Έχουν συγκεντρώσει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις χρησιμοποιούν», δήλωσε ο Muslim στο αριστερό site ειδήσεων Artı Gerçek.

Το Idlib, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, αποτελεί σημαντικό σημείο διαμάχης μεταξύ της, υποστηρίκτριας της αντιπολίτευσης, Τουρκίας και της, υποστηρίκτριας του καθεστώτος Assad, Ρωσίας. Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει εκ νέου εφοδιάσει με όπλα τις ομάδες της αντιπολίτευσης, εν μέσω των βομβιστικών επιθέσεων του καθεστώτος Assad και των ρωσικών δυνάμεων που εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Το PYD είναι το πολιτικό σκέλος της κουρδικής πολιτοφυλακής των Λαικών Μονάδων Προστασίας (YPG), που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του πολέμου ενάντια στην ISIS στη Συρία.

Το PYD υπήρξε επίσης η κινητήρια δύναμη πίσω από τη δημιουργία μιας de facto αυτόνομης κουρδικής ελεγχόμενης περιοχής στη Βόρεια Συρία. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση λόγω των συνδέσεών του με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο πολεμάει στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1980.

Ο Muslim τόνισε ότι ο πόλεμος εναντίον της ISIS συνεχίζεται στην περιοχή και δήλωσε ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Abdullah Öcalan, θα μπορούσε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην εξεύρεση λύσης για την ειρήνη στη Συρία.

Υπογραμμίζοντας ότι τα κράτη που εμπλέκονται στις συγκρούσεις στη Συρία ενεργούν μόνο για τα δικά τους συμφέροντα, ο Muslim δήλωσε ότι ο Öcalan, «με τις δημοκρατικές του ιδέες, εκτιμήσεις και προτάσεις» θα μπορούσε να αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση.

Η Τουρκία νωρίτερα αυτό το μήνα (ΣτΜ: μέσα στο Μάιο) ήρε την απαγόρευση επισκέψεων των δικηγόρων του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, δύο εβδομάδες μετά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε από το 2011.

Ο Öcalan είναι φυλακισμένος στο νησί Imrali του Μαρμαρά εδώ και είκοσι χρόνια, μετά τη σύλληψή του το 1999.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564