Το Διεθνές Δικαστήριο για την ISIS σχηματίζεται

7 Ιουνίου 2019

Το αίτημα της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας για τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου που θα δικάσει τα μέλη της ISIS προχωρά. Μια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία για να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

 

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη τη Δευτέρα για να συζητηθεί η σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου για τη δίκη των μελών της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. 11 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελβετία εκπροσωπήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο δικαστήριο.

Οι τεχνικές συζητήσεις αφορούσαν ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την ίδρυση ενός τέτοιου διεθνούς δικαστηρίου. Πολλά ερωτήματα παραμένουν χωρίς απαντήσεις, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία, την εφαρμογή του εθνικού και διεθνούς δικαίου και την τήρηση των διεθνών κανόνων κατά την εκτέλεση των ποινών.

Το ομοσπονδιακό συμβούλιο της Ελβετίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις για τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου.

Ο οικοδεσπότης της συνάντησης, Υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας, Michael Damberg, δήλωσε ότι το επόμενο βήμα είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τις επιλογές που πρέπει να εξεταστούν. Για το σκοπό αυτό, θα διεξαχθούν περαιτέρω συζητήσεις με τις χώρες της περιοχής.

Ο Σουηδός υπουργός θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των συζητήσεων στους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο. Μια αντιπροσωπεία της Ελβετίας θα είναι επίσης παρούσα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564