Cemil Bayik: Τώρα έχουμε μια ευκαιρία για ειρήνη μεταξύ Κούρδων και τουρκικού κράτους, ας μην τη χαραμίσουμε

10 Ιουλίου 2019
(φωτογραφία αρχείου)

Ο Cemil Bayik είναι ένας από τους ιδρυτές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK)

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στη σύγκρουση μεταξύ του τουρκικού κράτους και του κουρδικού λαού. Έχουμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε μια μακρόχρονη διαμάχη σε μια βιώσιμη λύση. Αν χαραμίσουμε αυτή την ευκαιρία, ίσως να μην ξανάρθει σε βάθος χρόνου μιας γενιάς.

Από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας το 1923, οι Κούρδοι προσπάθησαν να επιτύχουν την πλήρη αναγνώρισή τους ως πολίτες. Έχουν αντιμετωπίσει μυριάδες μορφές διακρίσεων και καταπίεσης. Αφού προσπαθήσαμε χωρίς αποτέλεσμα για περισσότερο από πέντε δεκαετίες να φέρουμε την πρόοδο μέσα στο πολιτικό σύστημα, δεν μας έμεινε άλλη επιλογή παρά να καταφύγουμε στην ένοπλη αντίσταση. Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο ιδρύθηκε το 1978, ξεκίνησε έναν ανταρτικό πόλεμο το 1984. Ενώ το τουρκικό κράτος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον εθνικισμό και το πολιτικό Ισλάμ για να συντρίψει τον αγώνα μας, το κόμμα μας απαίτησε ελευθερία για όλες τις εθνότητες και όλες τις θρησκείες από την αρχή. 

Το 1999, οι Τούρκοι συνέλαβαν τον ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην Κένυα, σε μια επιχείρηση που υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση στο νησί Imrali και βρίσκεται εκεί κρατούμενος για σχεδόν 20 χρόνια.

Η σύλληψη και η φυλάκιση του Οτζαλάν συνέπεσαν με την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν και το κόμμα του κέρδισαν τη λαϊκή στήριξη, δίνοντας έμφαση στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη. Μόλις μερικά χρόνια αργότερα, όμως, όταν ρωτήθηκε για το κουρδικό ζήτημα, ο Ερντογάν απάντησε: «Αν δεν το σκεφτείς, δεν υπάρχει».

Παρ 'όλα αυτά υπάρχει, και ακόμη και ο Ερντογάν τελικά αναγκάστηκε να το αναγνωρίσει αυτό. Κάναμε αρκετές προσπάθειες να διαπραγματευτούμε με καλή πίστη στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων πολλών καταπαύσεων του πυρός. Κάθε φορά, η δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος για ειρήνη διαρκεί μόνο για όσο αποδεικνύεται πολιτικά συμφέρουσα.

Στη συνέχεια, το 2012, το ΡΚΚ κήρυξε μια κατάπαυση του πυρός, την οποία τηρήσαμε παρά τα τεράστια εμπόδια. Το PKK απελευθέρωσε όλους τους Τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς που είχε σε αιχμαλωσία και οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν μια σταδιακή απόσυρση από την Τουρκία. Αυτό άνοιξε το δρόμο για διαπραγματεύσεις.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2015, μετά από δύο χρόνια συνομιλιών, εκπρόσωποι του κουρδικού λαού και του τουρκικού κράτους κατέληξαν σε συμφωνία που εξέφραζε τις κοινές ελπίδες μας για ειρήνη. Ωστόσο, όταν ο Ερντογάν διαπίστωσε ότι οι συνομιλίες δεν ήταν πλέον ευεργετικές για το εκλογικό μέλλον του κόμματός του, επέλεξε και πάλι τη σύγκρουση.

Οι τακτικές συναντήσεις που λάμβαναν χώρα μεταξύ των εκπροσώπων του τουρκικού κράτους και του ηγέτη μας Οτζαλάν έπαψαν. Ο πόλεμος συνεχίστηκε με νέα δύναμη. Τεθωρακισμένα και αεροπλάνα ισοπέδωσαν δέκα κουρδικές πόλεις. Ο τουρκικός στρατός δολοφόνησε βάναυσα εκατοντάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Οι δυνάμεις ασφαλείας συχνά εμπόδιζαν τις οικογένειες ακόμη και από το να παραλαμβάνουν τα πτώματα των συγγενών τους.

Για άλλη μια φορά, το κράτος επιχείρησε να προκαλέσει ένα θανατηφόρο πλήγμα στον κουρδικό λαό. Στηρίζοντας την εξουσία του στο θρησκευτικό εξτρεμισμό και ρατσισμό και με κόστος στη δημοκρατία και τις ζωές των πολιτών, το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με την σημερινή του μορφή, αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τους Κούρδους αλλά και για τη Μέση Ανατολή και ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Ερντογάν βλέπει τώρα τη δημοκρατική επανάσταση των Κούρδων στη Συρία και την ήττα του ισλαμικού κράτους ως απειλή για την πολιτική που εφαρμόζει ενάντια στους Κούρδους και την δική του αυταρχική παραμονή στην εξουσία. Η οργάνωσή μας θέλει να δει την απελευθέρωση όλων των λαών της Συρίας και τον πραγματικό εκδημοκρατισμό της χώρας. Οι Κούρδοι, οι Άραβες και οι Ασσύριοι της βορειοανατολικής Συρίας έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή την δημοκρατική αυτονομία, την οποία ανέπτυξε ο Οτζαλάν κατά τη διάρκεια των ετών φυλάκισης του.

Έχουμε κάνει τα δικά μας λάθη στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Πιστεύαμε αφελώς ότι το κουρδικό ζήτημα θα λυθεί μόνο μέσω διαλόγου με το κόμμα του Ερντογάν. Προσπαθώντας να επιλύσουμε μια τόσο περίπλοκη και τόσο συνδεδεμένη με άλλες προκλήσεις σύγκρουση, θα έπρεπε να είχαμε εργαστεί σκληρότερα για να συμπεριλάβουμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα έπρεπε να κινητοποιήσουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο για να συμβάλουμε στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και στη λύση του κουρδικού ζητήματος.

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια ασάφεια ως προς αυτό το σημείο: Για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι δεσμευόμαστε να διαπραγματευτούμε μια πολιτική λύση για το κουρδικό ζήτημα εντός των συνόρων της Τουρκίας.

Θα επαναλάβουμε αυτό που έχουμε πει πριν: ο Οτζαλάν είναι ο διαπραγματευτής μας. Συμφωνούμε σε όλα τα σημεία με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Οτσαλάν και διευκρινίζουμε ότι για να διασφαλίσουμε μια διαρκή εκεχειρία, η ικανότητα του Οτσαλάν να εργάζεται και να συνεισφέρει ελεύθερα είναι απαραίτητη για εμάς. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να μεταφερθεί από τη φυλακή Imrali σε ένα ασφαλές σπίτι.

Ο κόσμος έχει συμφέρον να στηρίξει τους στόχους μας. Η σημερινή κρίση στην Τουρκία είναι θεμελιωδώς πολιτική. Πρόκειται για μια κρίση που απορρέει από την πτώχευση της πολιτικής που εφαρμόζει το τουρκικό κράτος πάνω στο κουρδικό ζήτημα, ένα ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο των σημερινών εσωτερικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων της Τουρκίας. Από αυτή την άποψη, η Τουρκία χρειάζεται απεγνωσμένα μια νέα αντίληψη του "έθνους" που έχει περιθώρια για διαφορετικές εθνοτικές και πολιτισμικές ταυτότητες. Μια τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται από ένα νέο διοικητικό σύστημα που αντικατοπτρίζει την ιστορική ποικιλομορφία της περιοχής μας, απελευθερωμένο από το συγκεντρωτικό στραγγαλισμό της Άγκυρας.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564