Διεθνές Φόρουμ για την ISIS: Διαστάσεις, προκλήσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης

12 Ιουλίου 2019

Μετά από πρόσκληση του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Rojava (NRLS), διεξήχθη το «Διεθνές Φόρουμ για την ISIS: Διαστάσεις, Προκλήσεις και Στρατηγικές Αντιμετώπισης»,  στην πόλη Amude στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Στο φόρουμ συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, ερευνητές και εκπρόσωποι φορέων της κοινωνίας των πολιτών από πολλές χώρες. 

Στη διάρκεια των τριών ημερών που διήρκησε το φόρουμ, οι συμμετέχοντες, μέσα από τις γραπτές ή μέσω βίντεο παρουσιάσεις και συζητήσεις τους, ασχολήθηκαν με διάφορες πτυχές της τρομοκρατίας της ISIS, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων πολιτικών, ιστορικών, στρατιωτικών, πολιτιστικών, θεμάτων ασφαλείας, θρησκευτικών, οικονομικών, κοινωνικών και θεμάτων σχετικών με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς επίσης και με το ζήτημα των γυναικών και τις διώξεις εναντίον τους. Οι συμμετέχοντες που δεν μπορούσαν να είναι παρόντες συμμετείχαν στο φόρουμ μέσω βίντεο, επιστολών και μηνυμάτων.

Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στον πρωτοποριακό ρόλο που έπαιξαν οι Λαϊκές και οι Γυναικείες Μονάδες Άμυνας (YPG και YPJ) και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συνεπικουρούμενες και από τη Διεθνή Συμμαχία, για τον τερματισμό της παρουσίας της ISIS στην περιοχή. Περιέγραψαν επίσης τις ασφαλείς και σταθερές συνθήκες που απολαμβάνουν οι περιοχές αυτοδιοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

Εμείς, ως διοίκηση του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Rojava (NRLS), εκφράζουμε τις βαθιές ευχαριστίες και την εκτίμησή μας προς όλους τους συμμετέχοντες για τις πολύτιμες συζητήσεις και ερωτήσεις τους. 

Παραθέτουμε τις συστάσεις του φόρουμ προς τη διεθνή κοινότητα. Αυτές οι συστάσεις είναι τα πιο σημαντικά σημεία που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, με στόχο την πλήρη εξάλειψη της τρομοκρατίας και πιο συγκεκριμένα στην κατεύθυνση του να εμποδίσουν την ISIS να αναδιοργανωθεί και να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο.

Ακολουθούν οι συστάσεις:

1. Να αναπτυχθεί μια κοινή στρατηγική με τη διεθνή συμμαχία και τη διεθνή κοινότητα, για την καταπολέμηση όλων των πτυχών της τρομοκρατίας της ISIS (ασφάλεια, πνευματικές, οικονομικές, κοινωνικές πτυχές)

2. Για να μην αναδιοργανωθεί η ISIS, είναι αναγκαίο να υπάρξει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό απαιτεί υποστήριξη στην κατεύθυνση της αυτοδιαχείρισης σε διάφορους τομείς.

3. Παρά τις τεράστιες θυσίες των Μονάδων Προστασίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων για την προστασία της περιοχής και της ανθρωπότητας από την τρομοκρατία και παρά τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε η αυτοδιοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας κατά τα χρόνια της συριακής κρίσης, η μη συμμετοχή των κατοίκων της Συρίας στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της συριακής κρίσης είναι μια μεγάλη αδικία ενάντια στις ποικίλες συνιστώσες της περιοχής. Αυτό το γεγονός αποτελεί αρνητικό παράγοντα, ο οποίος επηρεάζει το ζήτημα της ασφάλειας και της πολιτικής σταθερότητας. Επομένως, οι αρμόδιες αρχές και οι διεθνείς εξουσίες πρέπει να συμπεριλάβουν και την πολιτική διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με επαρκή εκπροσώπηση.

4. Για να εξευρεθεί λύση στη συριακή κρίση και στην περιοχή, υπάρχει ανάγκη για ένα νέο δημοκρατικό σύστημα το οποίο θα περιορίζει τις πηγές που παρήγαγαν τις εξτρεμιστικές οργανώσεις. Το δημοκρατικό έθνος, ως ολοκληρωμένο σύστημα με τις διαστάσεις και τα συστατικά του, είναι ένα μοντέλο λύσης και ένα έργο ειρήνης, αν αναπτυχθεί.

5. Σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη δικαιοσύνη, πρέπει να συσταθεί ένα διεθνές δικαστήριο στη βόρεια και ανατολική Συρία για να δικάσει τις δεκάδες χιλιάδες μέλη της ISIS και τις οικογένειές τους, που κρατούνται σε αυτοδιοικούμενα στρατόπεδα. Η διεθνής συμμαχία θα πρέπει να παράσχει υλικοτεχνική υποστήριξη για να βοηθήσει την Αυτοδιοίκηση στην υλοποίηση αυτού.

6. Όσον αφορά τη διάπραξη γενοκτονίας εναντίον των γυναικών και για την προστασία της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας τους, υπάρχει ανάγκη για ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που να εγγυάται τα δικαιώματα των γυναικών σε όλα τα επίπεδα.

7. Ως αποτέλεσμα της βίας κατά των παιδιών από την ISIS, είναι απαραίτητο να θεωρήσουμε τα παιδιά ως θύματα πολέμου, να τα αποκαταστήσουμε και να τα ενσωματώσουμε στις κοινότητες προέλευσής τους και να τα προστατεύσουμε, παρέχοντας ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον γι'αυτά.

8. Έμφαση στην πνευματικότητα των θρησκειών και των ηθικών τους αξιών, υπογραμμίζοντας την έννοια του δημοκρατικού Ισλάμ, έναντι του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Η πνευματικότητα του Ισλάμ και η γενικότερα των θρησκειών ενισχύουν τις ηθικές πτυχές των κοινωνιών. Το ριζοσπαστικό Ισλάμ δεν αντιπροσωπεύει το Ισλάμ.

9. Δεδομένης της γενοκτονίας που διεπράχθη από την ISIS εναντίον των Γιεζίντι και κυρίως των γυναικών Γιεζίντι στο Σινγκάλ, είναι απαραίτητο τα Ηνωμένα Έθνη να την αναγνωρίσουν και να διασφαλίσουν τα δικαιώματα του λαού αυτού στο Ιράκ και να σεβαστούν τις επιλογές τους. Αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία αυτών των ανθρώπων από μια νέα γενοκτονία.

10. Το Αφρίν υφίσταται μια δημογραφική αλλαγή και εθνοκάθαρση από τζιχαντιστικές και εξτρεμιστικές παρατάξεις, οι οποίες υποστηρίζονται από την τουρκική κατοχή. Πρόκειται για μια συνέχεια των Mujahedeen και του Μετώπου Al-Nusra, με διαφορετικά ονόματα. Ως εκ τούτου, η καταπολέμηση αυτών των οργανώσεων είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της περιοχής και ολόκληρου του κόσμου.

11. Να γίνει η 23η Μαρτίου, η ημέρα της καταστροφής της ISIS, μια Διεθνής Ημέρα για τον εορτασμό της Εξάλειψης της Τρομοκρατίας.

Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Rojava (NRLS)
8 Ιουλίου 2019

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564