Μια ζώνη ασφαλείας, μέρος της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής

6 Αυγούστου 2019

Ενώ το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να απειλεί με εισβολή στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, με το προκάλυμμα μιας "ζώνης ασφαλείας", αντιπροσωπεία Αμερικανών στρατιωτικών έφτασε στην Τουρκία για συνομιλίες. Στη συνάντηση θα συζητηθεί το σχέδιο επίλυσης που έχει εκπονήσει η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας και τα σχέδια κατοχής που εισηγείται το τουρκικό κράτος.

Στις 22 Ιουλίου, ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, James Jeffrey, πραγματοποίησε συνομιλίες με Τούρκους πολιτικούς στην Άγκυρα. Την ίδια στιγμή, ο Kenneth McKenzie, διοικητής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), συναντήθηκε με τον διοικητή της SDF, στρατηγό Mazlum Abdi, και με εκπροσώπους της αυτόνομης διοίκησης στο Ain Issa.

Δύο διαφορετικά σχέδια

Η αυτόνομη διοίκηση προτείνει μια εσωτερική ζώνη πέντε χιλιομέτρων, εξαιρώντας τις πόλεις της παραμεθόριας περιοχής. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, επιθυμεί μια ζώνη που θα φτάνει σε βάθος τα 30 με 35 χιλιόμετρα. Μετά από συνομιλίες με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Jeffrey, οι εκπρόσωποι του τουρκικού κράτους απέρριψαν την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι ήταν ανεπαρκής και απείλησαν με πόλεμο.

Ερντογάν: Θα συντρίψουμε! - Bahçeli: Θα κάψουμε!

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Mevlüt Çavuşoğlu περιέγραψε τα σχέδια των ΗΠΑ ως μη ικανοποιητικά, ο πρόεδρος Erdoğan σχολίασε τις διαπραγματεύσεις για τη ζώνη ασφαλείας ως εξής: «Ό, τι και να συμβεί, είμαστε αποφασισμένοι να συντρίψουμε τον διάδρομο της τρομοκρατίας στον ανατολικό Ευφράτη. Δε χρειαζόμαστε άδεια γι'αυτό.»

Ο εταίρος του συνασπισμού του Ερντογάν, Devlet Bahçeli, αρχηγός του Εθνικιστικού Κόμματος (MHP), δήλωσε ότι: «H βόρεια Συρία πρέπει να πυρποληθεί, πρέπει να γίνει φανερή η δύναμη των Τούρκων».

Οι εξηγήσεις του James Jeffrey

Ο Jeffrey επισκέφθηκε κατόπιν κάποια ευρωπαϊκά κράτη από τα συμμετέχοντα στη Συμμαχία ενάντια στην ISIS. Μετά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία για το θέμα της ζώνης ασφαλείας. Σε συνέντευξη Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται από την υπόσχεσή τους να μην επιτρέψουν μια επίθεση ενάντια στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Απαντώντας στο ερώτημα αν η αμερικανική εγγύηση υπέρ της SDF εξακολουθεί να ισχύει, συνέχισε: «Δεσμευόμαστε στο λόγο μας πως όσοι αγωνίζονται από την πλευρά μας δεν θα δεχτούν επίθεση από κανέναν, και αυτό συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία» .

Συζητήσεις στην Άγκυρα

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών για την προγραμματισμένη ζώνη ασφαλείας λαμβάνει χώρα σήμερα στην Τουρκία (ΣτΜ: το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 5 Αυγούστου). Μια αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία θα συζητήσει με Τούρκους αξιωματούχους για την "ασφάλεια των συνόρων". Εν τω μεταξύ, οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας συνεχίζονται, ειδικά στα σύνορα με τις πόλεις Şêxler, Kobanê, Girê Spî και Serêkaniyê. Ενώ η αυτόνομη διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας έχει επικεντρωθεί σε διπλωματικές δραστηριότητες, ο λαός και οι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή εξακολουθούν να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας.

Νεοοθωμανικά όνειρα από το Afrin στο Κίρκουκ

Η Τουρκία αποσκοπεί σε ένα νέο σύμφωνο Misak-i Milli με το σχέδιο κατοχής και κατάληψης που επεξεργάζεται. Μέχρι στιγμής, το τουρκικό κράτος έχει καταλάβει το Jarablus, το Azaz, το Al-Bab, το Idlib και το Afrin και τώρα θέλει να καταλάβει τη γραμμή που ξεκινάει από το Manbij και επεκτείνεται στις περιοχές Sêxler, Kobanê, Girê Spi, Serêkaniyê, Dirbêsiyê, Amûdê, Qamişlo και Dêrık ανατολικά του Ευφράτη, και στη συνέχεια να φτάσει στο Kirkuk και τη Μοσούλη.

Βήμα για μια πολιτική λύση

Η αυτόνομη διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι δεν θέλει πόλεμο. Το σχέδιο που παρουσίασε θεωρείται ένα βήμα υπέρ μιας πολιτικής λύσης. Όπως ανέφερε ο Aldar Xelil από το TEV-DEM στo ANF, οι προσπάθειές τους για επίλυση επικεντρώνονται σε διπλωματικές πρωτοβουλίες. Αυτός είναι επίσης ο στόχος του προτεινόμενου σχεδίου, το οποίο ο Xelıl συνοψίζει ως εξής:

«Η ζώνη ασφαλείας μπορεί να φτάσει έως και πέντε χιλιόμετρα στο εσωτερικό και δεν θα περιλαμβάνει πόλεις. Η περιοχή μπορεί να βρίσκεται υπό την εποπτεία της Διεθνούς Συμμαχίας ή του ΟΗΕ. Η ασφάλεια στην περιοχή δεν είναι ευθύνη των YPG / YPJ και SDF αλλά δυνάμεων που συνδέονται με τοπικά συμβούλια. Οι δυνάμεις της Διεθνούς Συμμαχίας μπορούν να περιπολούν στην περιοχή και η παρουσία του τουρκικού στρατού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αλλά οι εκπρόσωποι των πολιτών μπορούν να συμμετάσχουν μαζί με τη Συμμαχία».

Η Τουρκία θέλει να αναλάβει τη διεθνή οδό διακίνησης

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, επιβάλλει μια "ζώνη ασφαλείας" 30 έως 35 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της περιοχής. Η Τουρκία επιδιώκει να αναλάβει τον έλεγχο της διεθνούς οδού διακίνησης, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της γραμμής που εκτείνεται από τις γραμμές Şêxler, Kobanê, Girê Spi, Serêkaniyê, Dirbêsiyê, Amûdê, Qamişlo και Dêrık στον ανατολικό Ευφράτη.

Η διαδρομή αυτή, η οποία συνδέει δρόμους από το Νότιο Κουρδιστάν με το Χαλέπι, τη Δαμασκό και τις αραβικές χώρες, αποτελεί μεγάλη σπουδαιότητα για τα νεο-οθωμανικά όνειρα του τουρκικού κράτους και τα όνειρα τύπου Misak-i Milli. Με την κατοχή αυτού του δρόμου, ο οποίος αποτελεί σημαντική εμπορική οδό, η Τουρκία σχεδιάζει επίσης ως δεύτερο ή τρίτο βήμα του σχεδίου κατοχής της να μεταφέρει πετρέλαιο από το Kirkuk και το Deir ez-Zor στη Μεσόγειο.

Ο πρώτος στόχος είναι το Girê Spi

Ο πρώτος στόχος κατοχής της Τουρκίας είναι το Girê Spî (Tal Abyada). Καταλαμβάνοντας την πόλη, το τουρκικό κράτος επιδιώκει να φτάσει στο Ain Issa, το οποίο θεωρείται πρωτεύουσα της αυτόνομης διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Η Τουρκία αναμένει ότι η κατάληψη του Ain Issa θα ανοίξει το δρόμο για την Raqqa. Με αυτή την επίθεση, η Τουρκία επιδιώκει να αποκόψει μεταξύ τους τις περιοχές των Kobane, Cizirê, Raqqa, Tabqa, Manbij και Deir ez-Zor ως επόμενο βήμα του σχεδίου κατοχής.

Ζώνη εκτεταμένου πολέμου

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Yeni Özgur Politika, ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Στρατηγός Mazlum Ebdi, δήλωσε ότι εάν ο τουρκικός στρατός επιτεθεί οπουδήποτε στην περιοχή, αυτό θα οδηγήσει σε έναν γενικευμένο πόλεμο. «Αν υπάρξει επίθεση εναντίον μας, τα σύνορα των 600 χλμ θα μετατραπούν σε πεδίο μάχης. Αυτό θα σήμαινε μια δεύτερη περίοδο εμφυλίου πολέμου στη Συρία.»

Ερωτηθείς σε ποιο βαθμό ο πληθυσμός θα αντισταθεί σε μια ενδεχόμενη τουρκική εισβολή, ο Aldar Xelıl δήλωσε ότι οι άνθρωποι στην περιοχή αντιστέκονται και διατηρούν αυτή τη θέση από την αρχή του συριακού πολέμου. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη βιώσει πάρα πολλούς πολέμους. Προκειμένου να τους σώσουμε από νέους πολέμους, επικεντρωνόμαστε στο διπλωματικό έργο. Σε περίπτωση επίθεσης, ωστόσο, ο λαός θα αντισταθεί. Προετοιμάζονται γι 'αυτό. Επί του παρόντος, δεχόμαστε μεγάλη συμπαράσταση από δημοκρατικούς πολίτες διεθνώς, όπως επίσης και από τα τέσσερα μέρη του Κουριστάν και τους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό. Πάντως, ο λαός μας θα αμυνθεί απέναντι στην κατοχή ως το τέλος».

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564