Τα παιδιά του Afrin ελπίζουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους

14 Φεβρουαρίου 2019

Ο πόλεμος και ο βίαιος εκτοπισμός έχουν επηρεάσει σημαντικά τον πληθυσμό του Afrin και ειδικά τα παιδιά που, μετά την κατοχή των σπιτιών τους, αναγκάστηκαν να ζήσουν σε στρατόπεδα προσφύγων (IDP) στην περιοχή Shehba.

 

Η πραγματικότητα είναι πάντοτε οδυνηρή για όλους, όμως ο πόνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τα παιδιά του Αφρίν που έχουν εξαναγκαστεί να μετακινηθούν λόγω κατοχής και γενοκτονίας, και τα οποία αναζητούν τώρα καταφύγιο στα στρατόπεδα εσωτερικώς εκτοπισμένων (IDP - internally displaced persons) στη Shehba στο μέσο του χειμώνα.

Η ζωή είναι δύσκολη στα στρατόπεδα της Shehba, όπου χιλιάδες άνθρωποι από το Αφρίν και τις κοντινές περιοχές έχουν βρει καταφύγιο. Περπατώντας μέσα σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα, δεν μπορούσαμε να περιγράψουμε εύκολα τις σκληρές συνθήκες που επικρατούν.

 

Το μέλλον αυτών των παιδιών είναι αβέβαιο

Το πρώτο που βλέπεις είναι εκατοντάδες σκηνές. Σε όλες σχεδόν αυτές τις σκηνές, υπάρχουν παιδιά που έχουν επιβιώσει από τη γενοκτονία και που τώρα ζουν εκτοπισμένα.

Οι ελπίδες, η χαρά, τα παιχνίδια και το σχολείο έμειναν ανεκπλήρωτα όνειρα μετά τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους και των μισθοφόρων του στις 20 Ιανουαρίου 2018.

 

Η εκπαίδευση των παιδιών στο στρατόπεδο Berxwedan

Ο διευθυντής του σχολείου στο στρατόπεδο Berkswedan, Dijwar Ibrahim, μίλησε για την εκπαίδευση στο στρατόπεδο και δήλωσε: «Η εκπαίδευση των παιδιών δεν σταμάτησε στο στρατόπεδο. Υπάρχουν σχεδόν πεντακόσιοι μαθητές δημοτικού καθώς και εκατοντάδες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αυτά τα στρατόπεδα. Μαζί με την κουρδική γλώσσα διδάσκονται επίσης την αραβική και την αγγλική».

 

Ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο Αφρίν

Ο  Ibrahim σημείωσε ότι υπάρχουν επιτεύγματα παρά τη σοβαρή κατάσταση στα στρατόπεδα. Εστίασε κυρίως στις ελπίδες των μαθητών και είπε: «Ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Θέλουν να ακουστεί η φωνή τους και να μπορέσουν να σπουδάσουν στην πόλη τους».

Υπάρχουν περισσότεροι από 1750 εσωτερικά εκτοπισμένοι στο στρατόπεδο Berxwedan, σχεδόν 800 από αυτούς είναι παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός έτους και δεκαπέντε ετών. Η ζωή στις σκηνές δεν είναι εύκολη, είναι απελπιστικά κρύα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και εξαιρετικά ζεστή το καλοκαίρι. Αυτές οι συνθήκες έχουν προκαλέσει σοβαρές ασθένειες μέσα στα στρατόπεδα.

Η προαναφερθείσα κρίσιμη κατάσταση επηρεάζει κυρίως τα παιδιά και αυτό τους προκαλεί σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Παρ 'όλα αυτά, αυτά τα παιδιά φαίνεται να κρατούν το ηθικό τους ψηλά, είναι θυμωμένα με τους κατακτητές και αποφασισμένα να ζήσουν στη γη τους. Και είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα αθώα χαμόγελα θα σπάσουν τις αλυσίδες της κατοχής και των συγκρούσεων που επιβάλλονται στην πόλη τους, το Αφρίν.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564