Αφιέρωμα: Η θυσία της Zeynep Kinaci (Zilan)

12 Μαρτίου 2019

«Η αιτία των πράξεών μου είναι η αγάπη μου για τους ανθρώπους και τη ζωή!»

Zilan

 

Μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Κούρδου ηγέτη, Abdullah Ocalan, στη Συρία, η Zeynep Kinaci (Zilan), αποφάσισε να πάρει εκδίκηση και συγχρόνως να διαμαρτυρηθεί για τον άγριο και βρώμικο πόλεμο του τουρκικού καθεστώτος κατά του κουρδικού λαού στην Τουρκία -που ακόμη τότε κρατιόταν κρυφός από τον έξω κόσμο.

Μετατράπηκε σε ανθρώπινη βόμβα και στις 30 Ιουνίου του 1996 εισέβαλλε σε μια τουρκική στρατιωτική παρέλαση στο Ντερσίμ, ανάμεσα στις κατοχικές δυνάμεις της χώρας της, του Κουρδιστάν, και πυροδότησε μια βόμβα, με αποτέλεσμα να σκοτώσει περίπου 10 Τούρκους στρατιώτες και να τραυματίσει σοβαρά άλλους 44.

Πριν από αυτή την ενέργεια, έγραψε μια ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρο Abdullah Ocalan:

 

«Ο εχθρός έχει εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας. Η απάντησή μας πρέπει να είναι η ολική αντίσταση στον αγώνα για την ελευθερία μας»

Το όνομά μου είναι Zeynep Kinaci. Γεννήθηκα στη Μαλάτια το 1972. Η οικογένειά μου προέρχεται από το χωριό Elmali. Ανήκουμε στη φυλή Mamureki. Σπούδασα Τουρισμό και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Inonu στη Μαλάτια.

Πριν ενταχθώ στο απελευθερωτικό κίνημα, δούλεψα στην κρατική κλινική στη Μαλάτια. Είμαι παντρεμένη: ο σύζυγός μου προέρχεται από το χωριό Xliya. Και αυτός σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μαλάτια. Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης στα Άδανα, συνελήφθη από τον εχθρό το χειμώνα του 1995. Η οικογένειά μου ήταν αρκετά ευκατάσταση και είχα μια φιλελεύθερη ανατροφή. Το ενδιαφέρον μου για το αριστερό και το κουρδικό κίνημα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών μου σπουδών, αν και εκείνη τη στιγμή δεν με είχε συγκινήσει κάποιο συγκεκριμένο κίνημα.

Πιστεύω ότι η υποστήριξή μου προς το ΡΚΚ και το απελευθερωτικό κίνημα είχε τις ρίζες του στο γεγονός ότι η οικογένειά μου ανησυχούσε για τη διατήρηση της κουρδικής της ταυτότητας. Είχαμε αρκετούς φίλους πατριώτες, αλλά δεν ήμασταν οργανωμένοι ή οτιδήποτε σχετικό. Επίσης, τα οικονομικά προβλήματα που έπληξαν την οικογένειά μου με εμπόδισαν να ανακαλύψω την ταυτότητά μου για πολύ καιρό.

Αλλά βαθμιαία η κατάσταση άλλαξε, έτσι ώστε να μπορέσω να λάβω μια ώριμη και σίγουρη απόφαση να ενταχθώ στο απελευθερωτικό κίνημα. Το 1994 άρχισα να αγωνίζομαι στο μέτωπο των Αδάνων για ένα χρόνο. Το 1995, μπήκα στις αντάρτικες μονάδες του ARGK στην περιοχή του Dersim. Ήταν αυτή την περίοδο που βίωσα μια μεγάλη εξέλιξη, τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο αγώνας μας υπό την ηγεσία του PKK έχει σώσει τον κουρδικό λαό από την πλήρη καταστροφή του και τον οδήγησε στο δρόμο της απελευθέρωσης. Το να εμπνεύσεις έναν λαό, του οποίου οι εθνικές αξίες, η ψυχή, η συνείδηση ​​και η ταυτότητα ανήκαν στον εχθρό, να αντέξει και να πολεμήσει, απαιτεί μεγάλη αίσθηση ευθύνης, ιστορική γνώση, θάρρος και αποφασιστικότητα.

Το PKK και ο ιδρυτής του Apo ξύπνησαν ένα λαό από το λήθαργό του. Ένα λαό που δεν είχε ηγεσία, που του έλειπε ο πατριωτισμός και η διανόηση, που οι καταπιεστές του του αρνιόνταν την ιστορία του: ένας λαός που υπηρετούσε τον εχθρό και τον ιμπεριαλισμό και είχε γίνει ολοένα και πιο αποανθρωπισμένος, εμπνεύστηκε για να ξεκινήσει τον αγώνα και να παλέψει για την ανεξαρτησία του.

Ο μεγάλος ποιητής Ehmede Xani είπε κάποτε: «Αν είχαμε έναν τίμιο και αξιότιμο ηγέτη, δεν θα είχαμε ποτέ υποδουλωθεί από τους Τούρκους, τους Άραβες και τους Πέρσες». Ένας λαός του οποίου τα μέλη πάντα και μόνο ενεργούν για τα δικά τους συμφέροντα ή για εκείνα της οικογένειας ή της φυλής και πάντα κυβερνούταν από ψεύτικους ηγέτες, έχει εκτεθεί εδώ και καιρό σε αυτή την κατάρα.

Η ιστορία δείχνει ότι κανένας εθνικός αγώνας δεν μπορεί να νικήσει χωρίς έναν ηγέτη ο οποίος να αφιερώνει τη ζωή του στον λαό, ο οποίος αισθάνεται τους πόνους και τις επιθυμίες του και αναγνωρίζει ανιδιοτελώς τα πρακτικά καθήκοντα του απελευθερωτικού αγώνα.

Ένας λαός που ήταν απολύτως αποξενωμένος, του οποίου οι πολιτικές κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες είχαν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, αποτελούσε μεγάλη πρόκληση για τον ηγέτη του ΡΚΚ. Το κόμμα μας ξεκίνησε στο δρόμο προς την απελευθέρωση κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η στάση του απέναντι στη θρησκεία, στα ζητήματα της ταυτότητας και της οικογένειας είναι μοναδική.

Η οργάνωση των γυναικών και των γυναικείων διασκέψεων και συνεδρίων οργανώθηκε από το κόμμα μας. Η ζωή του ηγέτη του κόμματος, το θάρρος του, η αφοσίωση στο σκοπό, η ευφυϊα του, η οπτική του, η εγγύτητα και η ευαισθησία του απέναντι στους απλούς ανθρώπους, οι μέθοδοι και η εμπειρία του δε συγκρίνονται με τα πρότυπα κανενός άλλου κινήματος. Η ερμηνεία και η ανάλυση του των γεγονότων δεν είναι δογματικές.

Ο ηγέτης του κόμματός μας έχει αναπτύξει την κουρδική επανάσταση μέσω της σωστής σύνθεσης της επαναστατικής θεωρίας και πρακτικής και σε πλήρη συνύπαρξη με την κουρδική πραγματικότητα. Δεν το έχει επιτύχει ούτε με μιμητισμό, ούτε δογματικά, αλλά δημιουργικά.

Ο συχνά θεωρούμενος ως λόγος επιβράδυνσης της προσωπικής μας ανάπτυξης, όπως η επιρροή των αστικών και φεουδαρχικών ιδεών, ο ειδικός πόλεμος και οι εχθρικές επιρροές, που αποτελούν συνήθως το σημείο εκκίνησης για στείρα αυτοκριτική, είναι απλός και ανεπαρκής. Πιστεύω ότι η πιο αποτελεσματική αυτοκριτική είναι η πρακτική πραγματοποίηση των ιστορικών μας καθηκόντων. Ο εχθρός έχει εξαπολύσει έναν πλήρη πόλεμο εναντίον μας. Η απάντησή μας πρέπει να είναι ολική αντίσταση στον αγώνα για την ελευθερία μας.

Η αντίσταση έχει γίνει η χαρακτηριστική βασική αρχή του PKK. Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτή την ιστορική κληρονομιά και να ενεργήσουμε σύμφωνα με τις απαιτήσεις αυτής της περιόδου.

Αυτό κάνει αναπόφευκτες κάποιες αναγκαιότητες δράσης, όπως ο εκούσιος θάνατος. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, είναι μια τακτική που θα επηρεάσει τον εχθρό και συγχρόνως θα ενισχύσει το ηθικό του λαού μας.

Σε μια εποχή που ο εχθρός προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο του με απόπειρες δολοφονίας του ηγέτη μας, αυτή είναι η μόνη απάντηση που μας απομένει. Μια τέτοια ενέργεια δημιουργεί μια κατάσταση πολιορκίας για τον εχθρό, που δεν διαθέτει ηθικούς λόγους για τη δική του δράση και βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση σύγχυσης και κρίσης. Θα δείξει εξίσου στους εχθρούς και στους φίλους μας την απόλυτη αποφασιστικότητα και ετοιμότητα μας να επιτύχουμε την ελευθερία μας, ακόμη και με τίμημα τη ζωή μας...

 

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Θεωρώ τον εαυτό μου υποψήφιο για εθελοντικό θάνατο. Προσωπικά, παραδέχομαι ότι το να δώσουμε τη ζωή μας είναι, από τη σκοπιά του ατέλειωτου και ακούραστου έργου μας για την απελευθέρωσή μας, όχι αρκετό. Ελπίζω να μπορέσω να προσφέρω πολύ περισσότερα από τη ζωή μου. Μέσα από τον αγώνα σας κατορθώσατε να φέρετε το λαό μας στη ζωή. Είστε ο εγγυητής του κουρδικού έθνους και ένας θεματοφύλακας του παγκόσμιου ανθρωπισμού. Η ζωή σας μας δίνει την αγάπη, το θάρρος και την πίστη.

Θεωρώ αυτή την ενέργεια ως καθήκον. Είμαι πεπεισμένη ότι για να ξεπεράσω τις αδυναμίες μου και να πραγματώσω την ελευθερία μου, πρέπει να αναλάβω αυτή τη δράση. Θέλω να ακολουθήσω τα παραδείγματα των συντρόφων μας Mazlum, Kemal, Hayri, Ferhat, Bese, Beritan, Berivan και Ronahi.

Θέλω να είμαι μέρος της συνολικής έκφρασης του απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας.

Πυροδοτώντας μια βόμβα ενάντια στο σώμα μου θέλω να διαμαρτυρηθώ για τις πολιτικές του ιμπεριαλισμού που υποδουλώνει τις γυναίκες, να εκφράσω την οργή μου και να γίνω σύμβολο της αντίστασης των Κουρδισσών γυναικών.

Κάτω από την ηγεσία του Apo, ο αγώνας της εθνικής απελευθέρωσης και ο κουρδικός λαός θα πάρει επιτέλους τη θέση που τόσο δικαιούται στην οικογένεια της ανθρωπότητας.

Η θέλησή μου να ζήσω είναι πολύ δυνατή. Η επιθυμία μου είναι να έχω μια γεμάτη ζωή μέσα από μια ισχυρή δράση.

Η αιτία των πράξεών μου είναι η αγάπη μου για τους ανθρώπους και τη ζωή!

Zilan (Zeynep Kinaci)

1996

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564