Οι προκλήσεις μετά τη νίκη επί της ISIS: ένα άρθρο του Mazlum Kobane

27 Μαρτίου 2019

Το τελευταίο κεφάλαιο στο μέτωπο του Ισλαμικού Κράτους ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την απελευθέρωση της πόλης Baghuz από την τρομοκρατική οργάνωση. Μετά την απομάκρυνση των πολιτών και την παράδοση εκατοντάδων εξτρεμιστών, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, σε συνεργασία με τη Διεθνή Συμμαχία ενάντια στην ISIS, πραγματοποίησαν μια δύσκολη μάχη εναντίον των τελευταίων υπολειμμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης και ανακοίνωσαν την καταστροφή του λεγόμενου χαλιφάτου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανατροπή της κυριαρχίας της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν το αποτέλεσμα μεγάλων προσπαθειών και θυσιών από τις δυνάμεις της SDF και από τη Συμμαχία. Ο συντονισμός υψηλού επιπέδου μεταξύ των δυο πλευρών και οι ισχυροί δεσμοί τους θα φέρουν σύντομα το τέλος του εφιάλτη που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο και έχει μετατρέψει την περιοχή σε επίκεντρο της τρομοκρατίας.

Οι κοινές αποφάσεις που ελήφθησαν από τις δυνάμεις της SDF και της Συμμαχίας κατέστησαν δυνατή την απελευθέρωση της μίας πόλης μετά την άλλη, ενώ βοήθησαν στο να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων, χάρη σε λεπτομερειακές και αυστηρά ελεγχόμενες στρατιωτικές τακτικές.

Η απόφαση του αμερικανικού προέδρου Donald Trump να αφήσει κάποιες δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία είναι πολύ σημαντική για την επόμενη φάση του αγώνα κατά της ISIS, η οποία συνίσταται στην εξάλειψη των πνευματικών και ιδεολογικών ριζών της, απαιτώντας συνεχή και μακροχρόνια προσπάθεια.

Η αμερικανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, συμφωνούν ότι η απειλή της ISIS απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί εξαφανισμένη. Διατηρώντας τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή και αναδιατάσσοντας την αμερικανική στρατηγική, η επόμενη φάση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα βοηθήσει την SDF να διατηρήσει τα κέρδη που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Θέλουμε να τονίσουμε τον ρόλο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και ιδιαίτερα του διοικητή του στρατηγού Joseph Votel, τόσο στην νίκη στο έδαφος επί της ISIS, όσο και αναφορικά με την εξασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στις περιοχές που απελευθερώνονται από το σκοτάδι. Τον ευχαριστούμε για την ηγεσία του και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε σε αυτό το ιστορικό επίτευγμα.

Θέλουμε επίσης να αναγνωρίσουμε τον σημαντικό ρόλο του πρώην προεδρικού απεσταλμένου στη Διεθνή Συμμαχία ενάντια στην ISIS, Brett McGurk, σε αυτή τη νίκη και να τον ευχαριστήσουμε που συγκέντρωσε τόσα διαφορατικά έθνη στο πλαίσιο της Διεθνούς Συμμαχίας και βοήθησε στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ αυτών και της SDF.

Αν και η κυρίως δομή της ISIS έχει εξαλειφτεί, θα θέλαμε επίσης να εφιστήσουμε την προσοχή σε ορισμένες μείζονες προκλήσεις που είναι μπροστά μας: εν υπνώσει πυρήνες της τρομοκρατικής οργάνωσης και ο κίνδυνος η ISIS να επαναδραστηριοποιείται, μέσω μεμονωμένων τρομοκρατικών ενεργειών όπως βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες.

Επιπλέον, το κενό ισχύος που απομένει μετά την ISIS και η μερική απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ θα αξιοποιηθούν αναμφίβολα από περιφερειακά και διεθνή κόμματα.

Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη ανάγκη να αποκατασταθεί η συνοχή της κοινότητας και να αναδιοργανωθούν οι πολίτες και να επιστρέψουν στις κοινότητές τους. Οι περιοχές που είχαν καταλάβει οι τρομοκράτες έχουν μετατραπεί σε ερείπια και πρέπει να ανοικοδομηθούν. Αυτή η ανοικοδόμηση θα απαιτήσει συνεχή υποστήριξη και αποκατάσταση σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή.

Σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ της SDF και της Διεθνούς Συμμαχίας ενάντια στην ISIS, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, θα συμβάλει στο τέλος της συριακής κρίσης. Οι κοινωνικές συνιστώσες και η ποικιλομορφία των ελεύθερων περιοχών μας αποτελεί το πρώτο σημείο προς τον τελικό στόχο μιας δημοκρατικής Συρίας, απαλλαγμένης από όλες τις μορφές τρομοκρατίας.

Στρατηγός Mazlum Kobane

Αρχιστράτηγος Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564