600 Κούρδοι κρατούμενοι από το Afrin μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία

18 Μαΐου 2019

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR), με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε την Τετάρτη ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και συριακές ένοπλες ομάδες υποστηριζόμενες από την Τουρκία έχουν μεταφέρει περισσότερους από 600 Κούρδους κρατούμενους από την πόλη του Afrin από την περασμένη εβδομάδα.

Οι φυλακισμένοι συνελήφθησαν στο Afrin, το οποίο βρίσκεται υπό κατοχή από τις τουρκικές δυνάμεις και τους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) για περισσότερο από ένα χρόνο, ανέφερε το SOHR. Το Afrin βρισκόταν προηγουμένως υπό τον έλεγχο των Μονάδων Λαϊκής Άμυνας (YPG), τις οποίες η Άγκυρα βλέπει ως επέκταση του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

«Η μεταφορά πραγματοποιήθηκε από τη φυλακή Sejju (φυλακή al-Ma'sara) στην περιοχή Azaz στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου και [οι κρατούμενοι] μεταφέρθηκαν σε προορισμό που μέχρι στιγμής είναι άγνωστος", ανέφερε το SOHR, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Η μεταφορά των κρατουμένων άρχισε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ η υγεία πολλών από αυτούς τους κρατουμένους έχει επιδεινωθεί πρόσφατα ως αποτέλεσμα των βασανιστηρίων και των άσχημων συνθηκών της φυλακής al-Ma'sara.

Το SOHR δήλωσε ότι έχει επίσης πληροφορίες πως αρκετοί κρατούμενοι είχαν μεταφερθεί σε τουρκικές φυλακές με την κατηγορία ότι «είναι μέλη της πρώην κουρδικής αυτοδιοίκησης του Afrin». Η τύχη αυτών των κρατουμένων είναι άγνωστη, καθώς οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι συνεργαζόμενες ομάδες απαγορεύουν τις επισκέψεις, εκτός και αν δωροδοκηθούν αδρά, ανέφερε το SOHR.

Το παρατηρητήριο δήλωσε επίσης ότι οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρίες ζήτησαν λύτρα για πολλούς από αυτούς που συνελήφθησαν, μια πρακτική που έχει διαδοθεί στην πόλη από τότε που καταλήφθηκε από τους Τούρκους στρατιώτες και τους συμμάχους τους, σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το SOHR, 2,682 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής στο Afrin, εκ των οποίων 1.087 βρίσκονται ακόμη σε κράτηση, ενώ οι υπόλοιποι απελευθερώθηκαν μετά την καταβολή λύτρων. Οι απαιτήσεις για λύτρα κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες δολάρια έως 100.000 δολάρια, ανέφερε η έρευνα των Ηνωμένων Εθνών.

Δείτε εδώ το αρχικό άρθρο του SOHR (αγγλικά).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564