Έληξαν οι απεργίες πείνας!

26 Μαΐου 2019

Σε μια δήλωση που εξέδωσε εκ μέρους των Κούρδων πολιτικών κρατουμένων φυλακισμένων για υποθέσεις των PKK και PAJK, ο Deniz Kaya ανακοίνωσε ότι τερματίζονται οι απεργίες πείνας και οι νηστείες θανάτου των Κούρδων ακτιβιστών, μετά το μήνυμα που έστειλε ο Öcalan, στη δεύτερη συνάντηση με τους δικηγόρους του, στο οποίο καλούσε σε τερματισμό των ενεργειών.

Ακτιβιστές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν και του Κόμματος των Ελευθέρων Γυναικών Κουρδιστάν (PKK και PJAK) βρίσκονται σε επ'αόριστον απεργία πείνας, από τις 16 Δεκεμβρίου 2018, ζητώντας το τέλος της απομόνωση που έχει επιβληθεί στον φυλακισμένο ηγέτη του κουρδικού λαού Abdullah Öcalan.

***

Η βουλευτής του HDP, Leyla Guven, η πρώτη που ξεκίνησε την επ'αόριστον απεργία πείνας και η οποία επίσης σταμάτησε την απεργία της σήμερα, στην 200η (διακοσιοστή) μέρα, έγραψε τα παρακάτω, μεταξύ άλλων, στο μήνυμα που έστειλε (ΣτΜ: διαβάστε όλο το μήνυμα στο ANF):

«Τερματίζω την απεργία πείνας μου αλλά συνεχίζω τον αγώνα μου κατά της απομόνωσης.

Η Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Κουρδιστάν, είναι ένα απόλυτο πεδίο μάχης. Σε αυτό το πεδίο μάχης, η ελεύθερη ζωή εμποδίζεται από την επιβολή της πολιτικής και πολιτιστικής άρνησης των Κούρδων, καθώς και από τις πολιτικές που βασίζονται στην υποταγή. Η προοπτική του δημοκρατικού έθνους από τον ηγέτη του Κουρδικού Λαού, κ. Abdullah Öcalan, είναι πλέον ευρέως αποδεκτή ως λύση για την εξάλειψη αυτών των εμποδίων. Όπως φαίνεται και από την εμπειρία της Rojava, η οποία συνεχίζει να δονεί τον κόσμο, η δημοκρατία στη Μέση Ανατολή οφείλει να περιλαμβάνει όλους τους λαούς της περιοχής. Ο σημαντικότερος παράγοντας για τη δημοκρατική λύση του κουρδικού ζητήματος στη Μέση Ανατολή είναι ο κ. Öcalan.

[...]

Γνωρίζοντας ότι η απομόνωση που έχει επιβληθεί στον κ. Öcalan ήταν μια απομόνωση που έχει επιβληθεί στο λαό μας, ξεκίνησα μια επ'αόριστον απεργία πείνας με την ελεύθερη βούλησή μου. Είπα ότι θα συνεχίσω την απεργία πείνας μέχρι να αρθεί η απομόνωση. Πιστεύω ότι είναι απολύτως ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τους Κούρδους αλλά για όλους τους λαούς που ζουν στη χώρα αυτή να είναι διαθέσιμες στο κοινό οι απόψεις του κ. Öcalan, ο οποίος ποτέ δεν έκανε παραχωρήσεις από τις ειρηνευτικές του προσπάθειες παρά την απόλυτη απομόνωση τα τελευταία 20 χρόνια.

Σήμερα είναι ο έβδομος μήνας της απεργίας πείνας μας. Οι φίλοι μου, κυρίως ο Nasır Yağız, και χιλιάδες φυλακισμένοι που είναι σύντροφοι αυτών που "αγαπάνε τη ζωή μέχρι θανάτου", βρισκόταν δίπλα σε αυτή τη δράση με μεγάλη δύναμη και υποστήριξη. Η αντίστασή μας εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο από το Στρασβούργο και σε αυτή τη διαδικασία, τρεις άλλοι βουλευτές του HDP μεγάλωσαν την αντίσταση (ΣτΜ: εντάχθηκαν στην απεργία πείνας).

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πληγωθήκαμε περισσότερο και αισθανθήκαμε τον πιο σοβαρό πόνο στις καρδιές μας με το μαρτύριο των συντρόφων μας που θυσίασαν τη ζωή τους [...]: Zülküf Gezen, Ayten Beçet, Zehra Sağlam, Medya Çınar, Yonca Akici, Siraç Yüksek, Mahsum Pamay, Ümit Acar και Uğur Şakar. Είναι οι πραγματικοί ήρωες και οι υποστηρικτές αυτής της διαδικασίας. Τιμούμε τον καθένα με τον μεγαλύτερο σεβασμό και ευγνωμοσύνη...

[...]

Η αντίσταση άνοιξε μια πόρτα για να σπάσει την απόλυτη απομόνωση. Ο ηγέτης του PKK Öcalan συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον αδελφό του, Mehmet Öcalan, και στη συνέχεια συναντήθηκε δύο φορές με τους δικηγόρους του. Ωστόσο, θα συνεχίσουμε τον ενεργό αγώνα μας με διάφορους τρόπους για την πλήρη εξάλειψη της απομόνωσης. Το βάρος της ευθύνης βρίσκεται τώρα στους ώμους μας, στους ώμους εκείνων που ασκούν δημοκρατική πολιτική.

[...]

Ενώ υπόσχομαι να ενεργήσω με αυτή την ευθύνη και συνειδητοποίηση, σήμερα τερματίζω την απεργία πείνας μου. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η αντίσταση της απεργίας πείνας έχει επιτύχει τον στόχο της. Αλλά ο αγώνας μας για την απομόνωση και τον αγώνα μας για την κοινωνική ειρήνη θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς. Αυτός ο αγώνας πρέπει να οδηγήσει σε μια ειλικρινή ειρήνη.

Ευχαριστώ ξεχωριστά όλους όσοι ήταν μαζί μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους έγιναν η φωνή μας, που πίστεψαν σε εμάς και δεν έχασαν την ελπίδα τους, παρά τη φασιστική ατμόσφαιρα καταπίεσης. 

Η ελπίδα είναι πιο πολύτιμη από τη νίκη. Ελπίζουμε, πετυχαίνουμε.»

Η φωτογραφία του άρθρου είναι από τη μεταφορά της Leyla Guven στο νοσοκομείο, μετά τη λήξη της απεργίας πείνας, για να της παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 7α
Αθήνα 10681
Ελλάδα
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
syndesmos@rojavakurdistan.gr
2103810564
Διπλωματική Αντιπροσωπεία P.Y.D.
pyd@rojavakurdistan.gr
2103810564
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
info@rojavakurdistan.gr
2103810564